Wpływ mieszania wody podziemnej z różnych pięter wodonośnych na jej stabilność chemiczną i biologiczną w sieci wodociągowej
Abstract
W pracy przedstawiono wyniki badań nad wpływem mieszania wód pochodzących z dwóch różnych pięter wodonośnych (wód czwartorzędowych, uzdatnionych oraz wód kredowych, nieuzdatnionych) na ich fizykochemiczną i biologiczną stabilność. Oznaczenie ogólnej liczby bakterii żywych i martwych w próbkach wody wykonano w preparatach mikroskopowych wybarwionych fluorochromem DAPI. Badania fizykochemicznej stabilności wody na podstawie potencjalnej zdolności wytrącania z niej osadów prowadzono w warunkach przepływowych, mierząc absorbancję, w zakresie widzialnym oraz w ultrafiolecie (UV), światła przechodzącego przez odkładające się osady. Ustalono, że mieszanie wody kredowej nieuzdatnionej z uzdatnioną wodą czwartorzędową, pomimo utrzymania parametrów jakościowych zgodnych z wymaganiami dla wód do spożycia, może skutkować utratą stabilności fizyko-chemicznej i biologicznej wody i prowadzić do powstawania osadów oraz namnażania się mikroorganizmów w sieci wodociągowej. Wysoki wzrost liczby bakterii odnotowany w wodach mieszanych w temperaturze 10oC (3,35-krotny) oznacza, że niska temperatura wód podziemnych nie gwarantuje zachowania stabilności biologicznej wody w sieci wodociągowej.
Authors (4)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
OCHRONA ŚRODOWISKA
no. 33,
pages 19 - 23,
ISSN: 1230-6169 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2011
- Bibliographic description:
- Bray R., Sokołowska A., Jankowska K., Olańczuk-Neyman K.: Wpływ mieszania wody podziemnej z różnych pięter wodonośnych na jej stabilność chemiczną i biologiczną w sieci wodociągowej // Ochrona Srodowiska. -Vol. 33., nr. nr 3 (2011), s.19-23
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 176 times