Wpływ parametrów reakcji acydolizy na stopień wbudowania się kwasu kaprylowego w triacyloglicerole oleju rzepakowego.
Abstract
Badano wpływ wybranych parametrów enzymatycznej acydolizy na stopień wbudowywania się kwasu kaprylowego w cząsteczki oleju rzepakowego. Zmieniano stosunki molowe reagentów, czas reakcji, ilośc wody w preparacie enzymatycznym, środowisko reakcji. Stwierdzono, że najkorzystniejsze warunki wbudowywania się tego kwasu w cząsteczki TAG były przy następujących parametrach: zawartość wody w preparacie enzymatycznym - 10%; stosunek molowy oleju do kwasu 1:7,5; czas trwania reakcji - 5h.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2004
- Bibliographic description:
- Ledóchowska E., Karwowska A.: Wpływ parametrów reakcji acydolizy na stopień wbudowania się kwasu kaprylowego w triacyloglicerole oleju rzepakowego. // / : , 2004,
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 93 times