Wpływ temperatury na skład produktów pirolizy - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Wpływ temperatury na skład produktów pirolizy

Abstract

Praca prezentuje wyniki badań pirolizy biomasy przy różnych temperaturach maksymalnych prowadzenia pro- cesu. Biomasą użytą w eksperymentach były zrębki brzozowe. Analizowano udziały masowe pięciu frakcji pro- duktów: karbonizatu, smół lekkich, smół ciężkich, wody oraz gazu pirolitycznego. Wykonano także analizy ciepła spalania poszczególnych frakcji w zależności od temperatury prowadzenia procesu. Eksperymenty wykonano przy pomocy laboratoryjnego reaktora pirolitycznego, titratora Karla Fischera, bomby kalorymetrycznej, chromato- grafu gazowego oraz analizatora elementarnego CHNS-O. Pirolizę prowadzono w temperaturach 300, 400 oraz 500 C. Otrzymane produkty rozdzielano, ważono, oraz oznaczano ich ciepło spalania.

Authors (3)

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
WSPÓŁCZESNE PROBLEMY ENERGETYKI III strony 95 - 101
Language:
Polish
Publication year:
2015
Bibliographic description:
Kazimierski P., Klein M., Kardaś D.: Wpływ temperatury na skład produktów pirolizy// WSPÓŁCZESNE PROBLEMY ENERGETYKI III / ed. Krzysztof Pikoń, Monika Czop Gliwice: Archiwum Gospodarki Odpadami i Ochrony Środowiska, 2015, s.95-101
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 194 times

Recommended for you

Meta Tags