Wpływ temperatury na skład produktów pirolizy - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Wpływ temperatury na skład produktów pirolizy

Abstract

Praca prezentuje wyniki badań pirolizy biomasy przy różnych temperaturach maksymalnych prowadzenia pro- cesu. Biomasą użytą w eksperymentach były zrębki brzozowe. Analizowano udziały masowe pięciu frakcji pro- duktów: karbonizatu, smół lekkich, smół ciężkich, wody oraz gazu pirolitycznego. Wykonano także analizy ciepła spalania poszczególnych frakcji w zależności od temperatury prowadzenia procesu. Eksperymenty wykonano przy pomocy laboratoryjnego reaktora pirolitycznego, titratora Karla Fischera, bomby kalorymetrycznej, chromato- grafu gazowego oraz analizatora elementarnego CHNS-O. Pirolizę prowadzono w temperaturach 300, 400 oraz 500 C. Otrzymane produkty rozdzielano, ważono, oraz oznaczano ich ciepło spalania.

Authors (3)

Cite as

export:

Loading...

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
WSPÓŁCZESNE PROBLEMY ENERGETYKI III strony 95 - 101
Language:
Polish
Publication year:
2015
Bibliographic description:
Kazimierski P., Klein M., Kardaś D.: Wpływ temperatury na skład produktów pirolizy// WSPÓŁCZESNE PROBLEMY ENERGETYKI III / ed. Krzysztof Pikoń, Monika Czop Gliwice: Archiwum Gospodarki Odpadami i Ochrony Środowiska, 2015, s.95-101
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 206 times

Recommended for you

Meta Tags