Wpływ temperatury na skład produktów pirolizy - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Wpływ temperatury na skład produktów pirolizy

Abstrakt

Praca prezentuje wyniki badań pirolizy biomasy przy różnych temperaturach maksymalnych prowadzenia pro- cesu. Biomasą użytą w eksperymentach były zrębki brzozowe. Analizowano udziały masowe pięciu frakcji pro- duktów: karbonizatu, smół lekkich, smół ciężkich, wody oraz gazu pirolitycznego. Wykonano także analizy ciepła spalania poszczególnych frakcji w zależności od temperatury prowadzenia procesu. Eksperymenty wykonano przy pomocy laboratoryjnego reaktora pirolitycznego, titratora Karla Fischera, bomby kalorymetrycznej, chromato- grafu gazowego oraz analizatora elementarnego CHNS-O. Pirolizę prowadzono w temperaturach 300, 400 oraz 500 C. Otrzymane produkty rozdzielano, ważono, oraz oznaczano ich ciepło spalania.

Autorzy (3)

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Tytuł wydania:
WSPÓŁCZESNE PROBLEMY ENERGETYKI III strony 95 - 101
Język:
polski
Rok wydania:
2015
Opis bibliograficzny:
Kazimierski P., Klein M., Kardaś D.: Wpływ temperatury na skład produktów pirolizy// WSPÓŁCZESNE PROBLEMY ENERGETYKI III / ed. Krzysztof Pikoń, Monika Czop Gliwice: Archiwum Gospodarki Odpadami i Ochrony Środowiska, 2015, s.95-101
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 171 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi