Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1 - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1

Abstract

W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym zmysłem. Jest to przyrząd analityczny przeznaczony do szybkiego wykrywania i rozróżniania mieszanin substancji zapachowych dzięki naśladowaniu zasad działania ludzkiego zmysłu węchu. Dzięki wykorzystaniu różnych czujników, elektroniczne nosy znalazły szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka no. 2, pages 53 - 58,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2013
Bibliographic description:
Śliwińska M., Wiśniewska P., Dymerski T., Wardencki W.: Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1// Analityka : nauka i praktyka. -Vol. 2., (2013), s.53-58
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 190 times

Recommended for you

Meta Tags