Abstract
W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Komputerowy system analizy obrazu zwany „Computer Vision” obejmuje zagadnienia związane z przechwytywaniem, przetwarzaniem i analizowaniem obrazów. Podstawami do stworzenia tego systemu było zrozumienie działania ludzkiego zmysłu wzroku. System ten znalazł szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 70 - 76,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2014
- Bibliographic description:
- Wiśniewska P., Śliwińska M., Dymerski T., Wardencki W.: Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. 1 (2014), s.70-76
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 192 times
Recommended for you
From Knowledge based Vision Systems to Cognitive Vision Systems: A Review
- T. Souza,
- C. De,
- C. Sanin
- + 1 authors