Abstrakt
W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Komputerowy system analizy obrazu zwany „Computer Vision” obejmuje zagadnienia związane z przechwytywaniem, przetwarzaniem i analizowaniem obrazów. Podstawami do stworzenia tego systemu było zrozumienie działania ludzkiego zmysłu wzroku. System ten znalazł szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 70 - 76,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2014
- Opis bibliograficzny:
- Wiśniewska P., Śliwińska M., Dymerski T., Wardencki W.: Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. 1 (2014), s.70-76
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 192 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
From Knowledge based Vision Systems to Cognitive Vision Systems: A Review
- T. Souza,
- C. De,
- C. Sanin
- + 1 autorów