Abstract
Cukrzyca typu 2 jest chorobą diagnozowaną u coraz większej liczby osób. Brak codziennej aktywności fizycznej, ale także spożywanie w dużych ilościach przetworzonej, wysokokalorycznej i ubogiej w włókno pokarmowe żywności przyczynia się do wzrostu masy ciała co w konsekwencji zwiększa możliwość zachorowania na owe schorzenie. Dlatego w dietoterapii cukrzycy typu 2 rekomenduje się wprowadzenie diety o niskim indeksie glikemicznym oraz redukcję nadmiernej masy ciała. Natomiast w ostatnich latach obserwuje się rosnącą popularność stosowania diet alternatywnych nie tylko w celu zgubienia zbędnych kilogramów, ale także w leczeniu chorób przewlekłych. Faktem jest, że mogą one nieść ze sobą wiele obiecujących korzyści, jednak zwraca się uwagę na konieczność prowadzenia dalszych badań w celu oceny konsekwencji ich stosowania.
Citations
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Magazine publication
- Type:
- Magazine publication
- Published in:
-
KOSMOS
ISSN: 0023-4249 - Publication year:
- 2023
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) https://doi.org/10.36921/kos.2022_2871
- Verified by:
- No verification
seen 77 times
Recommended for you
Daily diet containing canned products significantly increases serum concentrations of endocrine disruptor bisphenol A in young women
- A. Szybiak,
- A. Rutkowska,
- K. Wilczewska
- + 3 authors
A Comprehensive Review of Phytonutrients as a Dietary Therapy for Obesity
- S. A. Siddiqui,
- I. Azmy Harahap,
- P. Suthar
- + 3 authors
Pathogenesis of psoriasis in the “omic” era. Part III. Metabolic disorders, metabolomics, nutrigenomics in psoriasis
- A. Owczarczyk-Saczonek,
- D. Purzycka-Bohdan,
- B. Nedoszytko
- + 22 authors