Alternatywne modele żywienia w cukrzycy typu 2 - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Alternatywne modele żywienia w cukrzycy typu 2

Abstrakt

Cukrzyca typu 2 jest chorobą diagnozowaną u coraz większej liczby osób. Brak codziennej aktywności fizycznej, ale także spożywanie w dużych ilościach przetworzonej, wysokokalorycznej i ubogiej w włókno pokarmowe żywności przyczynia się do wzrostu masy ciała co w konsekwencji zwiększa możliwość zachorowania na owe schorzenie. Dlatego w dietoterapii cukrzycy typu 2 rekomenduje się wprowadzenie diety o niskim indeksie glikemicznym oraz redukcję nadmiernej masy ciała. Natomiast w ostatnich latach obserwuje się rosnącą popularność stosowania diet alternatywnych nie tylko w celu zgubienia zbędnych kilogramów, ale także w leczeniu chorób przewlekłych. Faktem jest, że mogą one nieść ze sobą wiele obiecujących korzyści, jednak zwraca się uwagę na konieczność prowadzenia dalszych badań w celu oceny konsekwencji ich stosowania. 

Cytowania

Autor (1)

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
Publikacja w czasopiśmie
Opublikowano w:
KOSMOS
ISSN: 0023-4249
Rok wydania:
2023
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) https://doi.org/10.36921/kos.2022_2871
Weryfikacja:
Brak weryfikacji

wyświetlono 28 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi