Abstract
Zbadano możliwości poprawy efektywności współprądowej separacji pianowej białek serwatkowych poprzez wzbogacenie surówki o substancje dodatkowe. Aby wyizolowane białko mogło być powtórnie wykorzystane, jako addytywy wybrano substancje powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym jako dodatki do żywności: gumę arabską (E 414), gumę ksantanową (E 415) oraz karagen (E 407). Najlepsze efekty tj. najwyższe wartości współczynnika wzbogacenia i stopnia wyflotowania osiągnięto w obecności karagenu w roztworze białka serwatkowego.
Authors (3)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 15 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
pages 21 - 22,
ISSN: 0368-0827 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2011
- Bibliographic description:
- Kawalec-Pietrenko B., Hołowacz I., Kucharska K.: Dodatki do żywności wspomagające separację pianową białek serwatkowych// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., nr. nr 1 (2011), s.21-22
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 137 times
Recommended for you
Groundwater contamination by the leakage from the landfill.
- M. Wójcik,
- W. U. Henken-Mellies,
- J. Köhler
2004