Dodatki do żywności wspomagające separację pianową białek serwatkowych - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Dodatki do żywności wspomagające separację pianową białek serwatkowych

Abstract

Zbadano możliwości poprawy efektywności współprądowej separacji pianowej białek serwatkowych poprzez wzbogacenie surówki o substancje dodatkowe. Aby wyizolowane białko mogło być powtórnie wykorzystane, jako addytywy wybrano substancje powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym jako dodatki do żywności: gumę arabską (E 414), gumę ksantanową (E 415) oraz karagen (E 407). Najlepsze efekty tj. najwyższe wartości współczynnika wzbogacenia i stopnia wyflotowania osiągnięto w obecności karagenu w roztworze białka serwatkowego.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 18 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna pages 21 - 22,
ISSN: 0368-0827
Language:
Polish
Publication year:
2011
Bibliographic description:
Kawalec-Pietrenko B., Hołowacz I., Kucharska K.: Dodatki do żywności wspomagające separację pianową białek serwatkowych// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., nr. nr 1 (2011), s.21-22
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 137 times

Recommended for you

Meta Tags