Effect of cyclodextrins on coupling of o-ethoxybenzenediazonium salt with pyrrole, imidazole and 2-methylimidazole - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Effect of cyclodextrins on coupling of o-ethoxybenzenediazonium salt with pyrrole, imidazole and 2-methylimidazole

Abstract

Badano wpływ B-cyklodekstryny na reakcje sprzęgania soli o-etoksybenzenodiazoniowych z pirolem, imidazolem i 2-metyloimidazolem. Porównano wydajności produktów sprzęgania wyizolowanych w poszczególnych reakcjach. W przypadku reakcji z pirolem i imidazolem prowadzonych z udziałem cyklodekstryny zaobserwowano spadek wydajności produktów sprzęgania, podczas gdy w reakcji z 2-metyloimidazolem obecność cyklodekstryny stymulowała powstawanie produktów sprzęgania. Zaproponowano prawdopodobną geometrię kompleksów cyklodekstryny z azolami tłumaczącą powyższe obserwacje. Dla wybranych przypadków przeprowadzono analogiczne reakcje z zastosowaniem alfa i gama cyklodekstryny.

Citations

  • 2

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 2

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
Journal of Inclusion Phenomena and Macrocyclic Chemistry no. 56, pages 355 - 362,
ISSN: 1388-3127
Language:
English
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Jamrógiewicz M., Sadowska K., Biernat J.: Effect of cyclodextrins on coupling of o-ethoxybenzenediazonium salt with pyrrole, imidazole and 2-methylimidazole// JOURNAL OF INCLUSION PHENOMENA AND MACROCYCLIC CHEMISTRY. -Vol. 56., (2006), s.355-362
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1007/s10847-006-9115-0
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 113 times

Recommended for you

Meta Tags