Enzymatyczne przeestryfikowanie oleju rzepakowego kwasem kaprynowym w układzie reakcyjnym o minimalnej zawartości wody - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Enzymatyczne przeestryfikowanie oleju rzepakowego kwasem kaprynowym w układzie reakcyjnym o minimalnej zawartości wody

Abstract

Opisano wyniki badań nad wbudowywaniem się kwasu kaprynowego w triacylogli-cerole (TAG) oleju rzepakowego w procesie enzymatycznego przeestryfikowania, prowadzonego w obecności małej ilości wody. Katalizatorem procesu był sn-1,3 specyficzny enzym lipolityczny, Lipozyme IM. Parametrem zmiennym był czas reakcji. Produkty przeestryfikowania analizowano stosując technikę chromatografii kolumnowej, TLC i GLC oraz hydrolizę enzymatyczną w obecności lipazy trzustkowej.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
TŁUSZCZE JADALNE no. 37, pages 82 - 92,
ISSN: 0371-9227
Language:
Polish
Publication year:
2002
Bibliographic description:
Ledóchowska E.: Enzymatyczne przeestryfikowanie oleju rzepakowego kwasem kaprynowym w układzie reakcyjnym o minimalnej zawartości wody// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 37., nr. 1-2 (2002), s.82-92
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 138 times

Recommended for you

Meta Tags