Enzymatyczne przeestryfikowanie łoju wołowego i oleju rzepakowego bez i w obecności różnych rozpuszczalników - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Enzymatyczne przeestryfikowanie łoju wołowego i oleju rzepakowego bez i w obecności różnych rozpuszczalników

Abstract

Porównywano produkty otrzymane na drodze enzymatycznego przestryfikowania. Stosowano olej rzepakowy i łój wołowy (4:6 w/w). Katalizatorem procesu był Lipozyme RM IM. Proces prowadzono bez i w obecności różnych rozpuszczalników (izooktan, heksan, toluen). Temp. wynosiła 55-65oC. Produkty przeestryfikowania rozdzielano metodą chromatografii kolumnowej na frakcje: TAG, WKT i DAG+MAG. Określano temp. topnienia i zawartość fazy stałej (NMR). Najmniejszą ilość produktów ubocznych otrzymano w obecności izooktanu i toluenu. Największe obniżenie zawartości fazy stałej i temp. topn. uzyskano w TAG otrzymanych w obecności toluenu natomiast w pozostałych TAG zawartość fazy stałej była porównywalna.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Title of issue:
Materiały konferencyjne XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa 19-21 maja 2003 strony 87 - 90
Language:
Polish
Publication year:
2003
Bibliographic description:
Ledóchowska E.: Enzymatyczne przeestryfikowanie łoju wołowego i oleju rzepakowego bez i w obecności różnych rozpuszczalników// Materiały konferencyjne XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa 19-21 maja 2003/ Warszawa: Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz., 2003, s.87-90
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 122 times

Recommended for you

Meta Tags