Modyfikacja właściwości fizykochemicznych triacylogliceroli na drodze enzymatycznego przeestryfikowania. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Modyfikacja właściwości fizykochemicznych triacylogliceroli na drodze enzymatycznego przeestryfikowania.

Abstract

Przeestryfikowano mieszaniny oleju rzepakowego i łoju wołowego (4:6w/w). Katalizatorami reakcji były immobilizowane enzymy lipolityczne: Lipozyme RM IM, Lipozyme TL IM oraz Novozym 435 (Novo Nordisk). Produkty reakcji rozdzielano przy pomocy chromatografii kolumnowej. Triacyloglicerole (TAG) eluowano mieszaniną eteru naftowego i eteru dietylowego(87:13). W otrzymanych produktach oraz w wyizolowanych z nich TAG oznaczano temperaturę topnienia, zawartość fazy stałej oraz stabilność oksydatywną. Określano również strukturę otrzymanych TAG, stosując metodę enzymatycznej hydrolizy. Stwierdzono, że we wszystkich produktach oraz w TAG wyizolowanych z tych produktów nastąpił spadek zawartości fazy stałej i temp. topn. w porównaniu z mieszaniną wyjściową, natomiast stabilność oksydatywna otrzymanych produktów uległa pogorszeniu.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna no. 36, pages 353 - 359,
ISSN: 0365-9445
Language:
Polish
Publication year:
2003
Bibliographic description:
Ledóchowska E., Filipkowska A.: Modyfikacja właściwości fizykochemicznych triacylogliceroli na drodze enzymatycznego przeestryfikowania.// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 36., nr. suplement (2003), s.353-359
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 69 times

Recommended for you

Meta Tags