Sposób prowadzenia procesów fermentacyjnych, szczególnie fermentacji alkoholowej produkcji bio-etanolu oraz metanowej, następujących po sobie
Opis
Zastosowanie rynkowe i odbiorcy
Aspekty innowacyjne i główne zalety
Innowacyjność proponowanej technologii to możliwość zamknięcia obiegu wody w połączonych procesach fermentacji alkoholowej nie-konsumpcyjnego bioetanolu, jako dodatku do biopaliw silnikowych oraz beztlenowej fermentacji metanowej ciekłego odpadu poprodukcyjnego po fermentacji alkoholowej tzw. wywarów odpadowych. Główne zalety to obniżenie zużycia wody do tych procesów oraz eliminacja strumienia ścieków po-procesowych, a w konsekwencji obniżenie kosztów procesowych oraz ochrona środowiska. Wywary odpadowe są kłopotliwymi do zagospodarowania ściekami o bardzo wysokich wskaźnikach ChZT i BZT. Przeprowadzone badania wykazały, że utlenianie (poprzez ozonowanie lub zastosowanie wody utlenionej) wstępnie oczyszczonych poprzez filtracje membranową cieczy procesowej po beztlenowej metanizacji, pozwala na jej zastosowanie nawet do 80% jako składnika wsadu do fermentacji alkoholowej przy wytwarzaniu bioetanolu. W praktyce oznacza to zmniejszenie o ok. 80% zużycia czystej wody oraz zmniejszenie o ok. 80% strumienia ścieków, które musiałyby być kierowane do biologicznego oczyszczania. Dodatkowo utlenianie zapewnia pełną "sanityzację" tego resztkowego strumienia, mogącego pierwotnie zawierać szkodliwe dla zdrowia i środowiska bakterie.
Informacje szczegółowe
- Twórcy
- Własność
- Jednostka nadzorująca
- Politechnika Gdańska