Sposób otrzymywania oleju ze śliwki mirabelki Prunus domestica L. - Wynalazek - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Sposób otrzymywania oleju ze śliwki mirabelki Prunus domestica L.

Wynalazek

Informacje szczegółowe

Twórcy
Własność
Politechnika Gdańska
Jednostka nadzorująca

Ochrona prawna EP.3015537

Status
Chroniony
Instytucja udzielająca praw wyłącznych
Europejski Urząd Patentowy
Numer zgłoszenia
EP.15460068 10-09-2015
Numer prawa wyłącznego
EP.3015537
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

Ochrona prawna 229183

Status
Chroniony
Instytucja udzielająca praw wyłącznych
Urząd Patentowy Rzeczpospolitej Polskiej
Numer zgłoszenia
P.409695 03-10-2014
Numer prawa wyłącznego
229183
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

Oferty komercjalizacji

Oferta

Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania oleju z pestek śliwki mirabelki. Olej ma właściwości prozdrowotne, nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Charakteryzuje się wysoką zawartością związków biologicznie aktywnych tj. kwasów tłuszczowych i tokoferoli-główna forma witaminy E. 

Zastosowanie rynkowe i odbiorcy

Stosowanie w przemyśle spożywczym do sałatek, smażenia, palenia kawy, powlekania suszonych owoców w celu ochrony przed sklejaniem oraz w przemyśle kosmetycznymi. 

Aspekty innowacyjne i główne zalety

Ma właściwości prozdrowotne- charakteryzuje się wysoką stabilnością termooksydatywną, która wynika z wysokiej zawartości i obecności tokoferoli. Stabilność termooksydaywną ocenia się na podstawie testu OSET. Im wyższy wskaźnik OSET tym mniej wytworzonych polimerów i dimerów co świadczy o większej stabilności termicznej oleju. Test OSET wykonano dla olejów tłoczonych z pestek mirabelki, wskaźniki OSET wyznaczone dla olejów z pestek mirabelki miały około 3 razy większą wartość niż wyznaczone dla różnych handlowych olejów rzepakowych oraz znacznie wyższe wartości niż oleje oliwkowe „virgin”.

wyświetlono 264 razy