Miniatura 5 Charakterystyka atypowych szczepów Listeria monocytogenes izolowanych ze środowiska produkcji żywności
Listeria monocytogenes (LM) powoduje u ludzi listeriozę. Choroba ta kończy się poważnymi powikłaniami,
a w 30 % przypadkach śmiercią. Coraz częstszym problemem technologów i mikrobiologów żywności są
atypowe szczepy L. monocytogenes. Szczep atypowy wykazuje brak przynajmniej jednej cechy
charakterystycznej dla gatunku LM. Zgodnie z obowiązującą normą PN-EN ISO 11290-1:2017-07
identyfikacja do gatunku LM ograniczona jest do oznaczenia cech fenotypowych. Dlatego szczepy atypowe
LM pomimo, że mogą być chorobotwórcze, nie są klasyfikowane do LM. Oznacza to, że obecnie
referencyjne metody nie dają pewności, czy żywność zanieczyszczona atypowymi szczepami LM jest
bezpieczna dla człowieka. Spośród 1500 prób żywności i środowiska wyizolowałam 30 szczepów
atypowych L. monocytogenes. Szczepy te potwierdzono genetycznie do gatunku L. monocytogenes na
podstawie amplifikacji fragmentu genu prfA, ale są to szczepy hemolizo-ujemne i nie mają genu flaA
odpowiedzialnego za zdolność do poruszania się u L. monocytogenes. Na obecnym etapie badań
zoptymalizowałam i dostosowałam parametry metod referencyjnych dla prawidłowej izolacji, identyfikacji
szczepów atypowych LM z żywności i środowiska na podstawie dwóch grup metod: fenotypowych
i genotypowych. Szczepy wzorcowe i atypowe LM poddałam charakterystyce z/w na fenotyp (cechy
morfologiczne, obecność katalazy i oksydazy, zdolność do ruchu i hemolizy, testy API i CAMP, wrażliwość
na antybiotyki, identyfikację na podłożach chromogennych) i genotyp (zoptymalizowałam warunki dla 12
genów wirulencji, określiłam przynależność do serogrupy i profile genetyczne metodą RAPD - PCR).
Jednym z założeń mojej pracy jest odmienna budowa i skład błony komórkowej szczepów wzorcowych od
atypowych LM. Przypuszczam również, że fenotypowe cechy szczepów atypowych LM mogą powodować
ich odmienną wrażliwość na czynniki technologiczne utrwalające żywność w porównaniu do szczepów
wzorcowych. Badania 30 szczepów atypowych i 12 szczepów wzorcowych (serotypy 1/2a-4c)
L. monocytogenes będą obejmowały:
1. Optymalizację protokołu szybkiej identyfikacji atypowych bakterii L. monocytogenes metodą Real-Time
PCR;
2. Oznaczenie składu peptydów metodą MALDI-TOF i utworzenie bazy profili szczepów wzorcowych
L. monocytogenes;
3. Oznaczenie składu kwasów tłuszczowych przy użyciu chromatografii gazowej i utworzenie bazy
szczepów L. monocytogenes uwzględniającą charakterystykę ich profili tłuszczowych;
4. Określenie wpływu czynników technologicznych, takich jak: temperatura, pH, stężenie NaCl, stężenie
konserwantów i prebiotyku, zamrażania na wzrost atypowych szczepów w porównaniu do szczepów
wzorcowych L. monocytogenes;
5. Określenie skuteczności działania wybranych grup środków dezynfekcyjnych na wzrost atypowych
L. monocytogenes;
Przedstawiony projekt pozwoli poznać różnice pomiędzy cechami szczepów atypowych L. monocytogenes
a cechami szczepów wzorcowych izolowanych ze środowiska żywności. Informacje te będą bardzo
przydatne technologom żywności i mikrobiologom w celu doboru bardziej skutecznych metod utrwalania
żywności i środków dezynfekcyjnych stosowanych w przemyśle spożywczym.
Informacje szczegółowe
- Akronim projektu:
- Brak
- Program finansujący:
- MINIATURA
- Instytucja:
- Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (MNiSW)
- Porozumienie:
- DEC-2021/05/X/NZ9/00143 z dnia 2021-09-16
- Okres realizacji:
- 2021-10-01 - 2023-03-30
- Kierownik zespołu badawczego:
- dr inż. Barbara Szymczak
- Realizowany w:
- Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
- Wartość projektu:
- 49 500.00 PLN
- Typ zgłoszenia:
- Krajowy Program Badawczy
- Pochodzenie:
- Projekt krajowy
- Weryfikacja:
- Brak weryfikacji
wyświetlono 40 razy