Miniatura 5 Charakterystyka atypowych szczepów Listeria monocytogenes izolowanych ze środowiska produkcji żywności - Projekt - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Miniatura 5 Charakterystyka atypowych szczepów Listeria monocytogenes izolowanych ze środowiska produkcji żywności

Listeria monocytogenes (LM) powoduje u ludzi listeriozę. Choroba ta kończy się poważnymi powikłaniami, 
a w 30 % przypadkach śmiercią. Coraz częstszym problemem technologów i mikrobiologów żywności są
atypowe szczepy L. monocytogenes. Szczep atypowy wykazuje brak przynajmniej jednej cechy 
charakterystycznej dla gatunku LM. Zgodnie z obowiązującą normą PN-EN ISO 11290-1:2017-07
identyfikacja do gatunku LM ograniczona jest do oznaczenia cech fenotypowych. Dlatego szczepy atypowe 
LM pomimo, że mogą być chorobotwórcze, nie są klasyfikowane do LM. Oznacza to, że obecnie 
referencyjne metody nie dają pewności, czy żywność zanieczyszczona atypowymi szczepami LM jest 
bezpieczna dla człowieka. Spośród 1500 prób żywności i środowiska wyizolowałam 30 szczepów 
atypowych L. monocytogenes. Szczepy te potwierdzono genetycznie do gatunku L. monocytogenes na 
podstawie amplifikacji fragmentu genu prfA, ale są to szczepy hemolizo-ujemne i nie mają genu flaA
odpowiedzialnego za zdolność do poruszania się u L. monocytogenes. Na obecnym etapie badań 
zoptymalizowałam i dostosowałam parametry metod referencyjnych dla prawidłowej izolacji, identyfikacji 
szczepów atypowych LM z żywności i środowiska na podstawie dwóch grup metod: fenotypowych 
i genotypowych. Szczepy wzorcowe i atypowe LM poddałam charakterystyce z/w na fenotyp (cechy 
morfologiczne, obecność katalazy i oksydazy, zdolność do ruchu i hemolizy, testy API i CAMP, wrażliwość 
na antybiotyki, identyfikację na podłożach chromogennych) i genotyp (zoptymalizowałam warunki dla 12 
genów wirulencji, określiłam przynależność do serogrupy i profile genetyczne metodą RAPD - PCR). 
Jednym z założeń mojej pracy jest odmienna budowa i skład błony komórkowej szczepów wzorcowych od 
atypowych LM. Przypuszczam również, że fenotypowe cechy szczepów atypowych LM mogą powodować 
ich odmienną wrażliwość na czynniki technologiczne utrwalające żywność w porównaniu do szczepów
wzorcowych. Badania 30 szczepów atypowych i 12 szczepów wzorcowych (serotypy 1/2a-4c)
L. monocytogenes będą obejmowały:
1. Optymalizację protokołu szybkiej identyfikacji atypowych bakterii L. monocytogenes metodą Real-Time 
PCR;
2. Oznaczenie składu peptydów metodą MALDI-TOF i utworzenie bazy profili szczepów wzorcowych
L. monocytogenes;
3. Oznaczenie składu kwasów tłuszczowych przy użyciu chromatografii gazowej i utworzenie bazy 
szczepów L. monocytogenes uwzględniającą charakterystykę ich profili tłuszczowych;
4. Określenie wpływu czynników technologicznych, takich jak: temperatura, pH, stężenie NaCl, stężenie 
konserwantów i prebiotyku, zamrażania na wzrost atypowych szczepów w porównaniu do szczepów 
wzorcowych L. monocytogenes; 
5. Określenie skuteczności działania wybranych grup środków dezynfekcyjnych na wzrost atypowych 
L. monocytogenes;
Przedstawiony projekt pozwoli poznać różnice pomiędzy cechami szczepów atypowych L. monocytogenes
a cechami szczepów wzorcowych izolowanych ze środowiska żywności. Informacje te będą bardzo 
przydatne technologom żywności i mikrobiologom w celu doboru bardziej skutecznych metod utrwalania 
żywności i środków dezynfekcyjnych stosowanych w przemyśle spożywczym.

Informacje szczegółowe

Akronim projektu:
Brak
Program finansujący:
MINIATURA
Instytucja:
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (MNiSW)
Porozumienie:
DEC-2021/05/X/NZ9/00143 z dnia 2021-09-16
Okres realizacji:
2021-10-01 - 2023-03-30
Kierownik zespołu badawczego:
dr inż. Barbara Szymczak
Realizowany w:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Wartość projektu:
49 500.00 PLN
Typ zgłoszenia:
Krajowy Program Badawczy
Pochodzenie:
Projekt krajowy
Weryfikacja:
Brak weryfikacji

wyświetlono 40 razy