Ocena potencjalnego toksykologicznego ryzyka związanego ze spożywaniem kwasów nukleinowych utlenionych podczas obróbki termicznej produktów mięsnych - Projekt - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Ocena potencjalnego toksykologicznego ryzyka związanego ze spożywaniem kwasów nukleinowych utlenionych podczas obróbki termicznej produktów mięsnych

Kwasy nukleinowe pochodzące z żywności (dietNA), rzadko są brane pod uwagę pod kątem ich właściwości odżywczych, a w badaniach naukowych są zazwyczaj uwzględniane tylko jako nośniki informacji genetycznej. Co więcej, zgodnie z naszą najlepszą wiedzą, nie ma opublikowanych badań weryfikujących czy to, że dietNA mogą ulegać modyfikacjom chemicznym podczas przetwarzania żywności stwarza z nich potencjalne czynniki ryzyka dla zdrowia. Istnieją przesłanki ku temu, że takie ryzyko toksykologiczne należy wziąć pod uwagę. Po pierwsze, dietNA są podatne na utlenianie, nasilone przez termiczną obróbkę żywności. W czerwonym mięsie reakcje te mogą być jeszcze bardziej zintensyfikowane przez obecność redoks reaktywnego żelaza hemowego. Po drugie, obecność grdientu tlenu w świetle jelita podczas spożywania posiłku sprzyja powstawaniu dalszych utlenionych pochodnych dietNA. Co więcej, komórki jelit są zdolne do wchłaniania zmodyfikowanych nukleozydów, więc jest bardzo prawdopodobne, że utlenione produkty trawienia dietNA są również wchłaniane. Enterocyty charakteryzują się zwiększoną aktywnością enzymu trifosfatazy MTH1, która hydrolizuje trifosforany połączone z utlenionymi nukleozydami purynowymi w puli trifosforanowych nukleozydów. Jest prawdopodobne, że stanowi to ochronę przed włączeniem utlenionych egzogennych nukleotydów do replikującego się DNA gospodarza. Celem proponowanego projektu jest weryfikacja hipotezy, że narażenie komórek przewodu pokarmowego na chemicznie zmodyfikowane dietNA i ich składniki wiąże się z ryzykiem toksykologicznym. Celem pierwszej części projektu będzie jakościowe i ilościowe oznaczenie utlenionych dietNA powstających podczas termicznej obróbki mięsa. Do badań wybrano próbki mięsa różniące się zawartością żelaza hemowego. Celem drugiej części projektu będzie zbadanie wpływu utlenionych dietNA i ich składników na funkcjonowanie komórek przewodu pokarmowego. Cytotoksyczność i genotoksyczność będą testowane na modelach in vitro. Każdy test będzie wykonywany bez i w obecności inhibitora enzymu MTH1. Oczekuje się, że proponowane badania dostarczą obecnie niedostępnych danych eksperymentalnych. Uzyskane wyniki zostaną opublikowane w uznanym, recenzowanym czasopiśmie/ach naukowym.

Informacje szczegółowe

Akronim projektu:
Food OxNA2
Program finansujący:
PRELUDIUM
Instytucja:
Narodowe Centrum Nauki (NCN) (National Science Centre)
Okres realizacji:
2024-01-17 - 2026-01-16
Kierownik projektu:
Anna Kościelak
Realizowany w:
Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
Wartość projektu:
139 934.00 PLN
Typ zgłoszenia:
Krajowy Program Badawczy
Pochodzenie:
Projekt krajowy
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 176 razy