Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych

Abstrakt

Roślinne albuminy 2S są znane jako białka zapasowe obecne w nasionach niektórych roślin jadalnych, takich jak: soja, słonecznik, gorczyca i orzech brazylijski. Białka te posiadają niezwykłą strukturę drugorzędową, będącą wynikiem obecności bogatych w cysteinę motywów C-Xn-CXn-CC-Xn-CXC-Xn-C-Xn-C oraz czterech wiązań disiarczkowych. Dzięki tej strukturze, albuminy 2S są odporne na obróbkę termiczną i proteolizę. Niektóre z tych białek zostały zidentyfikowane jako alergeny w żywności, ale wśród nich są także białka o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. W artykule opisano struktury i właściwości najlepiej scharakteryzowanych albumin 2S.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
BioTechnologia strony 114 - 127,
ISSN: 0860-7796
Język:
polski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Czarnecka J., Koziołkiewicz M.: Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych // BioTechnologia. -., nr. nr 2(76) (2007), s.114-127
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 916 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi