Abstrakt
Roślinne albuminy 2S są znane jako białka zapasowe obecne w nasionach niektórych roślin jadalnych, takich jak: soja, słonecznik, gorczyca i orzech brazylijski. Białka te posiadają niezwykłą strukturę drugorzędową, będącą wynikiem obecności bogatych w cysteinę motywów C-Xn-CXn-CC-Xn-CXC-Xn-C-Xn-C oraz czterech wiązań disiarczkowych. Dzięki tej strukturze, albuminy 2S są odporne na obróbkę termiczną i proteolizę. Niektóre z tych białek zostały zidentyfikowane jako alergeny w żywności, ale wśród nich są także białka o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. W artykule opisano struktury i właściwości najlepiej scharakteryzowanych albumin 2S.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
BioTechnologia
strony 114 - 127,
ISSN: 0860-7796 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Czarnecka J., Koziołkiewicz M.: Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych // BioTechnologia. -., nr. nr 2(76) (2007), s.114-127
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 930 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
One- and two-photon induced fluorescence of Pacific Blue-labeled human serum albumine deposited on different core size silver colloids
- J. Łukomska,
- I. Gryczyński,
- J. Malicka
- + 3 autorów