Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality

Abstrakt

W ostatnich latach obserwuje się coraz powszechniejsze stosowanie analizy instrumentalnej do oceny jakości organoleptycznej produktów spożywczych. Nowe podejście polega na tworzeniu profili zapachowych, swego rodzaju "aromagramów" charakterystycznych dla danego produktu. Do najczęściej stosowanych technik pozwalających na tworzenie i rozpoznawanie "aromagramów" należą techniki chromatograficzne, w szczególności chromatografia gazowa oraz tzw. elektroniczne nosy.W pracy przeglądowej opisano i porównano różne techniki przygotowania próbek wykorzystywane do analizy lotnych związków w żywności.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 101, strony 845 - 872,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Plutowska B., Wardencki W.: Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 101., nr. nr 2 (2007), s.845-872
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 134 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi