Abstrakt
W ostatnich latach obserwuje się coraz powszechniejsze stosowanie analizy instrumentalnej do oceny jakości organoleptycznej produktów spożywczych. Nowe podejście polega na tworzeniu profili zapachowych, swego rodzaju "aromagramów" charakterystycznych dla danego produktu. Do najczęściej stosowanych technik pozwalających na tworzenie i rozpoznawanie "aromagramów" należą techniki chromatograficzne, w szczególności chromatografia gazowa oraz tzw. elektroniczne nosy.W pracy przeglądowej opisano i porównano różne techniki przygotowania próbek wykorzystywane do analizy lotnych związków w żywności.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 101,
strony 845 - 872,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Plutowska B., Wardencki W.: Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 101., nr. nr 2 (2007), s.845-872
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 134 razy