Abstrakt
Fałszowanie żywności, w tym produktów mięsnych, stanowi problem ogólnoświatowy. Analitycy ze zdwojonym wysiłkiem pracują nad metodami badawczymi, które umożliwią zarówno weryfikację jakości jak i określenie autentyczności danego produktu żywnościowego. Dotychczas, w celu określenia autentyczności mięsa wykorzystywano najczęściej techniki oparte na elektroforezie żelowej oraz testy immunoenzymatyczne. Równie popularne, stały się techniki spektralne, które umożliwiają m.in. wykrywanie fałszerstwa bezpośrednio przez opakowanie produktu żywnościowego. Obecnie, stosunkowo nowym trendem jest wykorzystywanie do weryfikacji autentyczności produktów mięsnych – proteomiki w połączeniu ze spektrometrią mas. Wówczas, badanie autentyczności produktu mięsnego, polega na oznaczeniu specyficznych biomarkerów (białek – strategia „top down”, bądź peptydów- strategia „bottom up”), które będą różnicowały poszczególne gatunki. Spektrometria mas oprócz tego, że jest efektywną metodą wykrywania zafałszowań żywności, posiada pewne ograniczenia. Trwają zatem dalsze prace nad jej udoskonaleniem (m.in. opracowaniem aparatów przenośnych, umożliwiających badania żywności w terenie).
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 29 - 34,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2017
- Opis bibliograficzny:
- Nalazek-Rudnicka K., Namieśnik J., Wasik A.: Badanie procederu fałszowania mięsa – poważny problem analityczny// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 2 (2017), s.29-34
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 408 razy