Abstrakt
Struktura białek wpływa na ich wartość odżywczą, właściwości funkcjonalne wżywności oraz reakcje w surowcach i produktach żywnościowych. W czasie prze-chowywania i przetwarzania żywności białka ulegają przemianom, niepożądanymlub zamierzonym, wskutek reakcji chemicznych i biochemicznych. Poprzez celo-we, enzymatyczne i chemiczne modyfikowanie struktury białek można wpływać naich właściwości funkcjonalne w żywności i wartość biologiczną.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział w książce - monografii autorskiej /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- W: Chemia żywności. Skład, przemiany i właś ciwości żywności strony 243 - 277
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2002
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 2686 razy