Characterization of herbal teas containing lime flowers – Tiliae flos by HPTLC method with chemometric analysis - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Characterization of herbal teas containing lime flowers – Tiliae flos by HPTLC method with chemometric analysis

Abstrakt

Linden trees are a source of food products called lime flowers (Tiliae flos), traditionally used in the form of infusion for the treatment of feverish colds and coughs. Lime flowers should include flowers of Tilia cordata Mill, T.x europaea L., and T. platyphyllos Scop. or a mixture of these. The aim of current research was to establish a fast, sensitive HPTLC (high-performance thin-layer chromatography) method that would allow the differentiation of material obtained from five species of lime occurring in Europe. The fingerprints for distinguishing these species were established, as well as a key for identification based on a visual evaluation of chromatograms. The results obtained were also subjected to chemometric analyses. It was shown that each species contains characteristic compounds i.e. linarin that can be used for their identification. The method developed can, in theory, be introduced for the quality control or authentication of linden flowers on the European market.

Cytowania

  • 7

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 6

    Scopus

Autorzy (7)

  • Zdjęcie użytkownika  Natalia Melnyk

    Natalia Melnyk

    • Department of Pharmacognosy and Molecular Basis of Phytotherapy, Centre for Preclinical Studies, Faculty of Pharmacy, Medical University of Warsaw; National University of Pharmacy, Kharkiv, Ukraine
  • Zdjęcie użytkownika  Karolina A. Pawłowska

    Karolina A. Pawłowska

    • Department of Pharmacognosy and Molecular Basis of Phytotherapy, Centre for Preclinical Studies, Faculty of Pharmacy, Medical University of Warsaw
  • Zdjęcie użytkownika  Maria Ziaja

    Maria Ziaja

    • Institute of Physical Culture Studies, Rzeszów University
  • Zdjęcie użytkownika  Oleh Koshovyi

    Oleh Koshovyi

    • National University of Pharmacy, Kharkiv, Ukraine
  • Zdjęcie użytkownika  Sebastian Granica

    Sebastian Granica

    • Department of Pharmacognosy and Molecular Basis of Phytotherapy, Centre for Preclinical Studies, Faculty of Pharmacy, Medical University of Warsaw
  • Zdjęcie użytkownika  Agnieszka Bazylko

    Agnieszka Bazylko

    • Department of Pharmacognosy and Molecular Basis of Phytotherapy, Centre for Preclinical Studies, Faculty of Pharmacy, Medical University of Warsaw

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 346,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2021
Opis bibliograficzny:
Melnyk N., Pawłowska K., Ziaja M., Wojnowski W., Koshovyi O., Granica S., Bazylko A.: Characterization of herbal teas containing lime flowers – Tiliae flos by HPTLC method with chemometric analysis// FOOD CHEMISTRY -Vol. 346, (2021), s.128929-
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2020.128929
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 167 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi