Abstrakt
Podstawowe składniki pożywienia to: tłuszcze, węglowodany, białka, składniki mineralne, w tym makroelementy i mikroelementy, witaminy oraz składniki bioaktywne. Niebezpiecznymi składnikami żywności mogą być: dodatki do żywności w trakcie procesu produkcji, substancje powstające w trakcie obróbki, organiczne i nieorganiczne zanieczyszczenia oraz substancje występujące w sposób naturalny, np. alkaloidy grzybowe. Stosowanie dodatków do żywności ma wiele zalet zarówno dla konsumenta (łatwe użytkowanie, trwałość i atrakcyjność produktu, wartości odżywcze), dla producenta (łatwa produkcja, koszt produkcji, konkurencyjność i trwałość produktu), jak i dla handlu (łatwy zbyt, nowość rynkowa, trwałość i atrakcyjność produktu). Niestety, podstawową wadą jest to, że może zagrażać życiu i zdrowiu konsumenta. Wśród dodatków do żywności możemy wyróżnić: barwniki, konserwanty chemiczne, przeciwutleniacze, regulatory kwasowości, zagęstniki, emulgatory, substancje wzmacniające smak i zapach oraz substancje słodzące. W efekcie w ciągu roku, przeciętny człowiek z kraju wysoko uprzemysłowionego spożywa ok. 2 do 5 kg tych dodatków. Tymczasem niektóre z tych dodatków nie są obojętne dla naszego życia i zdrowia, moga powodowac wiele schorzen, lacznie z rakiem. Zanieczyszczenia żywności można podzielić na: biologiczne, fizyczne, radioaktywne oraz chemiczne organiczne i nieorganiczne. Główne grupy związków organicznych będących zanieczyszczeniami żywności to pestycydy, polichlorowane bifenyle(PCB), wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne(WWA),fenole, polichlorowane dibenzofurany (PCDF)i dibenzodioksyny (PCDD),farmaceutyki, w tym antybiotyki i związki endokrynne (naruszajace równowage hormonalną) oraz związki powierzchniowo czynne.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- Ochrona srodowiska, zapobieganie zanieczyszczeniom. Zmiany genetyczne i kancerogenne u istot zywych. Wynalazki polskich naukowcow dla przemyslu : VIII Seminarium Fundacji Swingtherm im. dr nauk technicznych Jerzego Wojciechowskiego, Krakow 18.10.2010 strony 21 - 0
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Biziuk M., Kosikowska M.: Chemia a zdrowa żywność : Dodatki i zanieczyszczenia żywności : problemy i wyzwania// Ochrona srodowiska, zapobieganie zanieczyszczeniom. Zmiany genetyczne i kancerogenne u istot zywych. Wynalazki polskich naukowcow dla przemyslu : VIII Seminarium Fundacji Swingtherm im. dr nauk technicznych Jerzego Wojciechowskiego, Krakow 18.10.2010/ ed. red. U. Sobkowicz-Wojciechowska. Kraków: Fundacja Swingtherm, 2010, s.21-0
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 723 razy