COMPOSITION OF BIOACTIVE SECONDARY METABOLITES AND MUTAGENICITY OF SAMBUCUS NIGRA L. FRUIT AT DIFFERENT STAGES OF RIPENESS - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

COMPOSITION OF BIOACTIVE SECONDARY METABOLITES AND MUTAGENICITY OF SAMBUCUS NIGRA L. FRUIT AT DIFFERENT STAGES OF RIPENESS

Abstrakt

The relationship between the content of bioactive compounds and mutagenic activity of elderberry fruit at different stages of ripeness was investigated. Signifi cant differences in the antioxidant profi les (TLC, HPLC with post-column derivatization) and antioxidant activity (ABTS, DPPH, and FC tests) were observed for studied elderberry extracts. The more ripen the fruit at the time of harvest were, the higher the content of anthocyanins (increase from 0 to 7.8 mg g–1d.w.) and antioxidant activity of the extracts (about 5-fold increase) were. Cyanogenic glycosides were not detected at any stage of ripeness. Accordingly, Ames MPF test (Xenometrix) did not reveal any mutagenicity. Our study suggests that instability of cyanogenic glycosides ensures safety of food/pharmaceutical products based on even not fully ripen elderberry fruit.

Cytowania

  • 4

    CrossRef

  • 4

    Web of Science

  • 5

    Scopus

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 15 razy

Licencja

Copyright (2016 Akadémiai Kiadó, Budapest)

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
Acta Alimentaria nr 45, strony 442 - 451,
ISSN: 0139-3006
Rok wydania:
2016
Opis bibliograficzny:
Koss-Mikołajczyk I., Lewandowska A., Pilipczuk T., Kusznierewicz B., Bartoszek-Pączkowska A.: COMPOSITION OF BIOACTIVE SECONDARY METABOLITES AND MUTAGENICITY OF SAMBUCUS NIGRA L. FRUIT AT DIFFERENT STAGES OF RIPENESS// Acta Alimentaria. -Vol. 45, nr. 3 (2016), s.442-451
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1556/066.2016.45.3.16
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 38 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi