COMPOSITION OF BIOACTIVE SECONDARY METABOLITES AND MUTAGENICITY OF SAMBUCUS NIGRA L. FRUIT AT DIFFERENT STAGES OF RIPENESS - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

COMPOSITION OF BIOACTIVE SECONDARY METABOLITES AND MUTAGENICITY OF SAMBUCUS NIGRA L. FRUIT AT DIFFERENT STAGES OF RIPENESS

Abstrakt

The relationship between the content of bioactive compounds and mutagenic activity of elderberry fruit at different stages of ripeness was investigated. Signifi cant differences in the antioxidant profi les (TLC, HPLC with post-column derivatization) and antioxidant activity (ABTS, DPPH, and FC tests) were observed for studied elderberry extracts. The more ripen the fruit at the time of harvest were, the higher the content of anthocyanins (increase from 0 to 7.8 mg g–1d.w.) and antioxidant activity of the extracts (about 5-fold increase) were. Cyanogenic glycosides were not detected at any stage of ripeness. Accordingly, Ames MPF test (Xenometrix) did not reveal any mutagenicity. Our study suggests that instability of cyanogenic glycosides ensures safety of food/pharmaceutical products based on even not fully ripen elderberry fruit.

Cytowania

  • 1 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 1

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 140 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (2016 Akadémiai Kiadó, Budapest)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
Acta Alimentaria nr 45, strony 442 - 451,
ISSN: 0139-3006
Rok wydania:
2016
Opis bibliograficzny:
Koss-Mikołajczyk I., Lewandowska A., Pilipczuk T., Kusznierewicz B., Bartoszek-Pączkowska A.: COMPOSITION OF BIOACTIVE SECONDARY METABOLITES AND MUTAGENICITY OF SAMBUCUS NIGRA L. FRUIT AT DIFFERENT STAGES OF RIPENESS// Acta Alimentaria. -Vol. 45, nr. 3 (2016), s.442-451
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1556/066.2016.45.3.16
Bibliografia: test
  1. DUYMUŞ , H.G., GÖGER, F. & BAŞ ER, K.H. (2014): In vitro antioxidant properties and anthocyanin composition of elderberry extracts. Food Chem., 155, 112-119. otwiera się w nowej karcie
  2. KINOSHITA, E., HAYASHI, K., KATAYAMA, H., HAYASHI, T. & OBATA, A. (2012): Anti-infl uenza virus effects of elderberry juice and its fractions. Biosci. Biotech. Bioch., 76, 1633-1638. otwiera się w nowej karcie
  3. KUSZNIEREWICZ, B., PIASEK, A., BARTOSZEK, A. & NAMIEŚ NIK, J. (2011): Application of a commercially available derivatization instrument and commonly used reagents to HPLC on-line determination of antioxidants. J. Food Compos. Anal., 24, 1073-1080. otwiera się w nowej karcie
  4. KUSZNIEREWICZ, B., PIEKARSKA, A., MRUGALSKA, B., KONIECZKA, P., NAMIEŚ NIK, J. & BARTOSZEK, A. (2012): Phenolic composition and antioxidant properties of polish blue-berried honeysuckle genotypes by HPLC-DAD-MS, HPLC postcolumn derivatization with ABTS or FC, and TLC with DPPH visualization. J. Agr. Food Chem., 60, 1755-1763. otwiera się w nowej karcie
  5. LEE, J. & FINN, C.E. (2007): Anthocyanins and other polyphenolics in American elderberry (Sambucus canadensis) and European elderberry (S. nigra) cultivars. J. Sci. Food Agr., 87, 2665-2675. otwiera się w nowej karcie
  6. MIKULIC-PETKOVSEK, M., SCHMITZER, V., SLATNAR, A., TODOROVIC, B., VEBERIC, R., STAMPAR, F. & IVANCIC, A. (2014): Investigation of anthocyanin profi le of four elderberry species and interspecifi c hybrids. J. Agr. Food Chem., 62, 5573-5580. otwiera się w nowej karcie
  7. PILIPCZUK, T., DAWIDOWSKA, N., KUSZNIEREWICZ, B., NAMIEŚNIK, J. & BARTOSZEK, A. (2015): Simultaneous determination of indolic compounds in plant extracts by solid-phase extraction and high-performance liquid chromatography with UV and fl uorescence detection. Food Anal. Method., 8, 2169-2177. otwiera się w nowej karcie
  8. ROSCHEK, B., FINK, R.C., MCMICHAEL, M.D., LI, D. & ALBERTE, R.S. (2009): Elderberry fl avonoids bind to and prevent H1N1 infection in vitro. Phytochemistry, 70, 1255-1271. otwiera się w nowej karcie
  9. SWAMINATHAN, K., DYASON, J.C., MAGGIONI, A., VON ITZSTEIN, M., & DOWNARD, K.M. (2013): Binding of a natural anthocyanin inhibitor to infl uenza neuraminidase by mass spectrometry. Anal. Bioanal. Chem., 405, 6563- 6572. otwiera się w nowej karcie
  10. ULBRICHT, C., BASCH, E., CHEUNG, L., GOLDBERG, H., HAMMERNESS, P., ISAAC, R., PURKH, K., KHALSA, S., ROMM, A., RYCHLIK, I., VARGHESSE, M., WEISSNER, W., WINDSOR, R.C. & WORTLEY, J. (2014): An evidence-based systematic review of elderberry and elderfl ower (Sambucus nigra) by natural standard research collaboration. J. Diet. Suppl., 11, 80-120. otwiera się w nowej karcie
  11. YOUDIM, K.A., MARTIN, A. & JOSEPH, J.A. (2000): Incorporation of the elderberry anthocyanins by endothelial cells increases protection against oxidative stress. Free Radical Bio. Med., 29, 51-60. otwiera się w nowej karcie
  12. ZAKAY-RONES, Z., THOM, E., WOLLAN, T. & WADSTEIN, J. (2004): Randomized study of the effi cacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of infl uenza A and B virus infections. J. Int. Med. Res., 32, 132-140. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 160 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi