Effect of culinary treatment on chnages in the contents of selected nutrients and non-nutrients in curly kale (Brassica oleracea var. acephala)
Abstrakt
Kale has a great nutritive value, very high antioxidant activity and pro-healthypotential. The level of phytochemicals and related bioactive compounds arestrongly dependent on pre and postharvest stages of production chain (domestic orindustrial). The study investigated changes in the levels of vitamin C, b-carotene,total polyphenols, antioxidant activity, degradation products of glucosinolates aswell as nitrates and nitrites in the kale due to the conventional cooking process. Asa result of cooking kale, a significant decrease was noted in the content of vitaminC, polyphenols, diindolilometan, indole-3-acetic acid and nitrate and nitrites, and asignificant growth in the content of b-carotene, indole-3-carbinol, indole-3-acetonitrile, total indoles and total isothiocyanate compared with the raw vegetable.It has been found that kale, fresh and cooked, had similar antioxidative potential.
Cytowania
-
1 1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 2
Scopus
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (2016 Wiley Periodicals, Inc.)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
nr 40,
wydanie 6,
strony 1280 - 1288,
ISSN: 0145-8892 - Rok wydania:
- 2016
- Opis bibliograficzny:
- Kapusta-Duch J., Kusznierewicz B., Leszczyńska T., Borczak B.: Effect of culinary treatment on chnages in the contents of selected nutrients and non-nutrients in curly kale (Brassica oleracea var. acephala)// JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION. -Vol. 40, iss. 6 (2016), s.1280-1288
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1111/jfpp.12713
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 121 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Effect of conventional cooking on changes in the contents of basic composition and glucosinolates in kale
- J. Kapusta-Duch,
- B. Kusznierewicz,
- T. Leszczyńska
- + 1 autorów