Abstrakt
Celem pracy było określenie przyczyn niecałkowitej enzymatycznej deacetylacji chitozanu. Wykazano, że w trakcie reakcji prowadzonej w stosunkowo stężonych roztworach chitozanu, aktywność deacetylazy chityny była hamowana przez obydwa produkty deacetylacji: kwas octowy oraz chitozan ze zmniejszającym się stopniem deacetylacji.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2004
- Opis bibliograficzny:
- Piotrowska B., Kołodziejska I., Wojtasz-Pająk A.: Factors affecting the deacetylation of chitosans by chitin deacetylase from Mucor rouxii.// . -., (2004), s.0-0
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 84 razy