Abstrakt
Wywar gorzelniany jest produktem ubocznym w procesie wytwarzania surowego spirytusu. W Polsce na jeden litr wyprodukowanego spirytusu powstaje od 9 do 14 litrów tego odpadu. Charakteryzuje się on wysokim ładunkiem ChZT oraz azotu ogólnego, występującego głównie w formie azotu organicznego. Przy wysokiej produkcji alkoholu stwarza to poważne problemy w zagospodarowaniu całej ilość powstającego wywaru. W pracy przedstawiono wyniki analiz składu pięciu wywarów gorzelnianych oraz odcieków powstających podczas ich odwirowania. Charakterystyka wywaru gorzelnianego oraz odcieków uzależniona była od składu oraz zawartości suchej masy wsadu wykorzystywanego w gorzelniach do produkcji alkoholu. W odciekach z odwirowania wywarów stwierdzono wysoki udział frakcji rozpuszczonej zawiązków organicznych (84 do 95% ChZT) oraz azotu organicznego (od 81 do 93% azotu ogólnego). W odniesieniu do frakcji azotu organicznego stwierdzono, że dla trzech z pięciu odcieków zdecydowanie dominowała frakcja rozpuszczona (DON), która stanowiła od 75 do 80% azotu organicznego. Natomiast dla dwóch pozostałych odcieków udział tej frakcji spadł do 40-50%, przy jednoczesnym wzroście udziału frakcji koloidalnej do 30-40%. Nie stwierdzono statystycznie istotnych zależności pomiędzy stężeniem frakcji DON i CON w odciekach, a innymi badanymi parametrami jakości odcieków lub wywarów.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2019
- Opis bibliograficzny:
- Wilińska A., Czerwionka K.: Frakcje azotu organicznego w wywarze gorzelnianym// Innowacje w inżynierii środowiska/ : , 2019, s.179-197
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 331 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Nitrogen speciation in wastewater treatment plant influents and effluents - the US and Polish case studies
- K. Pagilla,
- K. Czerwionka,
- M. Urgun-Demirtas
- + 1 autorów