Abstrakt
Wybrane próbki tłuszczów stosowanych do głębokiego smażenia w punktach gastronomicznych poddawano lipolizie in vitro w obecności lipazy trzustkowej. Tłuszcze te charakteryzowały się zróżnicowaną zawartością frakcji polarnej i spolimeryzowanych triacylogliceroli (TAG). Przebieg lipolizy kontrolowano metodą HPSEC. Stwierdzono, że tłuszcze ogrzewane ulegają lipolizie znacznie trudniej niż olej świeży. Najtrudniej ulegają lipolizie polimery TAG i dimery TAG.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Hazuka Z.: Hydroliza enzymatyczna wybranych prób tłuszczów smażalniczych w obecności lipazy// //Bromat. Chem. Toksykol. - Vol. 37, (**2005) Supl., s. 111-116 : 3 tab. - Bibliogr. 13 poz. - ISSN 0365-9445Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne ''Żywność, Żywienie - nowe wyzwania'', Białystok, 23-24 czerwca 2005. -., (2005),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 391 razy