Isolation of Citrus lemon extracellular vesicles: Development and process control using capillary electrophoresis - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Isolation of Citrus lemon extracellular vesicles: Development and process control using capillary electrophoresis

Abstrakt

A new and scalable method for the isolation of extracellular vesicles (EV) from Citrus lemon juice samples was developed. The methodology included preliminary preconcentration of the sample using ultrafiltration (UF) followed by size-exclusion chromatography (SEC) purification and final preconcentration of the eluates. Transmission electron microscopy and proteomic analysis showed that isolates contained exosome-like vesicles, exocyst-positive organelle (EXPO), and microvesicles. The efficiency of certain isolation steps was evaluated with total protein content assay (bicinchoninic acid assay, BCA), nanoparticles tracking analysis (NTA), and capillary electrophoresis (CE). A good correlation between CE, BCA, and NTA results was shown. The application of CE enabled the detection of soluble contaminants, macromolecular aggregates, and vesicles’ heterogeneity. The fluorescent staining of encapsulated nucleic acids was proposed for the identity confirmation of EV detected in CE. The study demonstrates the CE as a comprehensive tool for monitoring of the EV isolation process.

Cytowania

  • 6

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 5

    Scopus

Autorzy (10)

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 424,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2023
Opis bibliograficzny:
Steć A., Chodkowska M., Kasprzyk-Pochopień J., Mielczarek P., Piekoszewski W., Lewczuk B., Płoska A., Kalinowski L., Wielgomas B., Dziomba S.: Isolation of Citrus lemon extracellular vesicles: Development and process control using capillary electrophoresis// FOOD CHEMISTRY -Vol. 424, (2023), s.136333-
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2023.136333
Źródła finansowania:
  • Polish Ministry of Education and Science, grants no. 10/E-389/SPUB/SP/2020 and DIR/WK/2017/01
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 52 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi