Isolation of Citrus lemon extracellular vesicles: Development and process control using capillary electrophoresis
Abstrakt
A new and scalable method for the isolation of extracellular vesicles (EV) from Citrus lemon juice samples was developed. The methodology included preliminary preconcentration of the sample using ultrafiltration (UF) followed by size-exclusion chromatography (SEC) purification and final preconcentration of the eluates. Transmission electron microscopy and proteomic analysis showed that isolates contained exosome-like vesicles, exocyst-positive organelle (EXPO), and microvesicles. The efficiency of certain isolation steps was evaluated with total protein content assay (bicinchoninic acid assay, BCA), nanoparticles tracking analysis (NTA), and capillary electrophoresis (CE). A good correlation between CE, BCA, and NTA results was shown. The application of CE enabled the detection of soluble contaminants, macromolecular aggregates, and vesicles’ heterogeneity. The fluorescent staining of encapsulated nucleic acids was proposed for the identity confirmation of EV detected in CE. The study demonstrates the CE as a comprehensive tool for monitoring of the EV isolation process.
Cytowania
-
6
CrossRef
-
0
Web of Science
-
5
Scopus
Autorzy (10)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 424,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2023
- Opis bibliograficzny:
- Steć A., Chodkowska M., Kasprzyk-Pochopień J., Mielczarek P., Piekoszewski W., Lewczuk B., Płoska A., Kalinowski L., Wielgomas B., Dziomba S.: Isolation of Citrus lemon extracellular vesicles: Development and process control using capillary electrophoresis// FOOD CHEMISTRY -Vol. 424, (2023), s.136333-
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2023.136333
- Źródła finansowania:
-
- Polish Ministry of Education and Science, grants no. 10/E-389/SPUB/SP/2020 and DIR/WK/2017/01
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 52 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Quality Control of Bacterial Extracellular Vesicles with Total Protein Content Assay, Nanoparticles Tracking Analysis, and Capillary Electrophoresis
- A. Steć,
- J. Jońca,
- K. Waleron
- + 5 autorów
Introduction to MIP synthesis, characteristics and analytical application
- M. Marć,
- P. P. Wieczorek