Abstrakt
Smarowanie stawów człowieka koncentruje się w głównej mierze na tarciu granicznym oraz na tarciu mieszanym w cienkiej warstwie cieczy synowialnej zalegającej pomiędzy łatwo odkształcalnymi powierzchniami miękkiej chrząstki stawowej, na której wysokości chropowatości zmieniają się z czasem trwania procesu smarowania.Wartości sił tarcia granicznego ulegają zmianie w przypadku zmian wysokości nierówności dochodzących do dziesiątych a nawet setnych części mikrometra. W przypadku tarcia granicznego dla powierzchni stawów, istotne są nie tylko depresje oraz największe wartości chropowatości powierzchni, ale również kształt geometryczny struktury powierzchni pomiędzy tymi miejscami.Tak więc rzeczywisty stan smarowania powierzchni stawowych uzyskamy tylko w tym przypadku jeżeli wyznaczymy strukturę geometryczną powierzchni chrząstki stawowej w mikro- a nawet w nano-skali. Niezbędnym warunkiem opisu rzeczywistego stanu smarowania stawu jest również opracowanie mechanizmu dużych deformacji miękkiej i łatwo odkształcalnej chrząstki stawowej w trakcie trwania smarowania. W tym czasie ma również miejsce wnikanie cieczy synowialnej do porów chrząstki stawowej. Zmiany wysokości powierzchni a także kształt tych zmian pozwoli opracować numerycznie rzeczywisty kształt szczeliny stawu a następnie wyznaczyć rzeczywiste wartości ciśnienia hydrodynamicznego a także wartości sił tarcia występujące w stawach.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
TRIBOLOGIA
nr R 37,
strony 167 - 179,
ISSN: 0208-7774 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Wierzcholski K., Chizhik S.: Micro- and nano-level of bio-joint lubrication = Smarowanie biołożysk na poziomie mikro i nano// TRIBOLOGIA. -Vol. R 37., nr. nr 4(208) (2006), s.167-179
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 141 razy