Abstrakt
A prototype of microwave pasteurizer has been proposed as an alternative for holder pasteurization (HP) routinely used in Human Milk Bank (HMB), ensuring microbiological safety of human milk (HM). It was shown that the time of heat generation was about 15–16 min shorter by applying the microwave than in HP. Total inactivation of heat-sensitive bacteria Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, and Staphylococcus epidermidis, suspended in milk, occurred in the temperature 62–72 °C in HP. In the case of heat resistant enterococci the level of inactivation depended on the conditions of the process and the properties of the strains. The application of microwave heating allows to obtain lower D-value than those achieved during HP. The using of microwave heating at 62.5 or 66 °C for 5 or 3 min, respectively, allows to inactivation of HM microbiota. Appropriate microbiological quality of milk is critical for the effectiveness of the pasteurization process.
Cytowania
-
3 5
CrossRef
-
0
Web of Science
-
3 5
Scopus
Autorzy (6)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.ifset.2018.11.005
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
Innovative Food Science & Emerging Technologies
nr 52,
strony 42 - 48,
ISSN: 1466-8564 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2019
- Opis bibliograficzny:
- Malinowska-Pańczyk E., Królik K., Skorupska K., Puta M., Martysiak-Żurowska D., Kiełbratowska, B.: Microwave heat treatment application to pasteurization of human milk// Innovative Food Science & Emerging Technologies. -Vol. 52, (2019), s.42-48
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.ifset.2018.11.005
- Źródła finansowania:
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 209 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Effect of microwave and convection heating on selected nutrients of human milk
- D. Martysiak-Żurowska,
- E. Malinowska-Pańczyk,
- M. Orzołek
- + 2 autorów