Abstrakt
The increasing knowledge on the health benefits of certain food ingredients, in particular, those of plant origin, opened the discussion of the possibility of using edible plants or their active components in the prevention of non-communicable diseases. The health-promoting properties of plant foods are related to the presence of non-nutritive compounds, mainly plant secondary metabolites, which can affect many biological mechanisms critical for the proper functioning of the human body. This chapter presents an overview of the most commonly consumed secondary metabolites found in the food, including phenolics, terpenoids, nitrogen/sulfur-containing compounds such as betalains, purine alkaloids, glucosinolates, and sulfoxides, along with their classification, examples, sources, processing effect, and health benefits.
Cytowania
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2023
- Opis bibliograficzny:
- Kusznierewicz B.: Non-Nutritive Bioactive Compounds in Food of Plant Origin// Chemical and Functional Properties of Food Components/ : , , s.497-533
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1201/9781003265955-19
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 43 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Genotoxic properties of glucosinolates and isothiocyanates present in Brassica vegetables
- D. Kołodziejski,
- A. Śmiechowska,
- M. Główczyńska
- + 1 autorów
Potential of Silver Nanoparticles in Overcoming the Intrinsic Resistance of Pseudomonas aeruginosa to Secondary Metabolites from Carnivorous Plants
- M. Krychowiak-Maśnicka,
- M. Krauze-Baranowska,
- S. Godlewska
- + 6 autorów