Abstrakt
W artykule zaprezentowano nowoczesne systemy chłodzenia stosowane w mleczarniach. W pierwszej części artykułu porównano własności fizyko-chemiczne syntetycznych czynników chłodniczych i wybrano najbardziej odpowiedni do przemysłowej instalacji chłodniczej w mleczarni. Następnie porównano ich własności cieplno-użytkowe z amoniakiem. Przedstawiono charakterystyki kilku istniejących rozwiązań systemów chłodzenia w wybranych mleczarniach dokonując ich oceny technicznej.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna
nr R. 14,
strony 447 - 452,
ISSN: 1231-188X - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Gliński M.: Nowoczesne rozwiązania systemów chłodzenia w mleczarni na przykładzie wybranego obiektu. Część 1// Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna. -Vol. R. 14., nr. nr 11 (2007), s.447-452
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 94 razy