Oscillating water-oil-water liquid membrane systems for molecular recognition of substances belonging to diferent taste classes
Abstrakt
Badano oscylacje róznicy potencjału elektrochemicznego miedzy fazami wodnymi. Jedna faza wodna zawiera kationowy lub anionowy surfaktant podczas gdy w drugiej fazie wodnej znajduje sie substancja odpowiedzialna za smak. Dwie fazy wodne sa rozdzielone faza olejową. Oscylacje były analizowane poprzez konstrukcje portretów fazowych uzywając metody opoznienia czasowego. Kształt portretów fazowych jest rozny dla oscylatorów z kationowym i anionowym surfaktantem. Portret fazowy dla układu nieznaną substancja smakową moze byc porownany ze zbiorem portrtetów otrzymanych dla innych okreslonych układów. To może prowadzić do rozpoznania nieznanej substancji.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Szpakowska M., Magnuszewska A., Czaplicka I.: Oscillating water-oil-water liquid membrane systems for molecular recognition of substances belonging to diferent taste classes// / : , 2005,
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 95 razy