Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas kaprylowy na drodze enzymatycznej acydolizy - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas kaprylowy na drodze enzymatycznej acydolizy

Abstrakt

Badano wpływ wybranych parametrów enzymatycznej acydolizy na ilość wbudowanego kwasu kaprylowego w cząsteczki riacylogliceroli oleju rzepakowego. Zmieniano stosunki molowe reagentów: czas reakcji oraz środowisko reakcji. Stwierdzono,że najkorzystniejsze warunki wbudowywaniania się tego kwasu w cząsteczki TAG były przy następujących parametrach: zawartość wody w peparacie enzymatycznym Lipozyme RM IM - 10% ; stosunek molowy oleju do kwasu 1:3 i 1:4 ; heksan ; czas reakcji - 6 godz.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
TŁUSZCZE JADALNE nr 41, strony 161 - 167,
ISSN: 0371-9227
Język:
polski
Rok wydania:
2006
Opis bibliograficzny:
Ledóchowska E., Krystian K.: Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas kaprylowy na drodze enzymatycznej acydolizy// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 41., nr. nr 1/2 (2006), s.161-167
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 142 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi