Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2
Abstrakt
Regularne spożycie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (PUFA) rodziny n-3, pochodzenia morskiego, może obniżać ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej. Jednak wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 PUFA na ciśnienie tetnicze jest nadal kontrowersyjny. Celem pracy było określenie zależności pomiędzy wysokością ciśnienia tętniczego krwi a zawartością n-3 i n-6 PUFA w surowicy i erytrocytach zdrowych mężczyzn.
Autorzy (6)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Bellwon J., Gofron M., Sobiczewski W., Gofron K., Stołyhwo A., Rynkiewicz A.: Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2// . -., (2005),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 98 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Związek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 z ciśnieniem tętniczym u zdrowych mężczyzn
- M. Stołyhwo-Szpajer,
- J. Bellwon,
- J. Giecewicz
- + 3 autorów
2002