Abstrakt
Recently wereported about theconsumption of redwines fromgrapes, havingseveral health properties. Thereare different types of wines that originated fromgrapesand other fruits. In the present study fruit wines frompersimmon, kiwifruit and pomegranatewereinvestigated and compared for theirantioxidant ability, usingcupricion reducingantioxidant capacity (CUPRAC)and the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH)assays. To thefruit wines wereapplied thesamemethods of investigation as to thetraditional ones madefromgrapes. Theresults showed the highest antioxidant activity of pomegranate, followed by kiwifruit and persimmonwines. Fourier transforminfrared (FTIR)spectroscopy was used in order to correlatetheseresults. Theinteraction of wine bioactivecompounds with themain serumproteins in the humanmetabolism, such as human serumalbumin (HSA), globulin (GL),and fibrinogen (FB), showed that pomegranatewine possesses higher quenchingproperties than kiwifruit and persimmonwines. All determined fluorescenceindices havea direct correlationwith the bioactivity of polyphenolsand not with thecontent ofalcohol. We hypothesizethat theresults of theinteraction ofmain human serumproteins with bioactivecompounds of wines can beadditional predictors
Cytowania
-
1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1
Scopus
Autorzy (12)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s00217-023-04390-y
- Licencja
- Copyright (2023 Springer Nature)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
nr 250,
strony 337 - 350,
ISSN: 1438-2377 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2024
- Opis bibliograficzny:
- Mo Young K., Lubinska-Szczygeł M., Polovka M., Tobolkova B., Thobunluepop P., Park Y. S., Sik Ham K., Kyun Park Y., Gook Kang S., Barasch D., Nemirovski A., Gorinstein S.: Properties of some fruit wines// EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY -Vol. 250, (2024), s.337-350
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s00217-023-04390-y
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 89 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Bioactivities of Phenolic Compounds from Kiwifruit and Persimmon
- K. Young-mo,
- A. Faridah,
- Y. Park
- + 6 autorów
Characterization of Bioactivity of Selective Molecules in Fruit Wines by FTIR and NMR Spectroscopies, Fluorescence and Docking Calculations
- K. Young-mo,
- M. Lubinska-Szczygeł,
- Y. Park
- + 5 autorów
Properties of Different Varieties of Durian
- S. Arsa,
- A. Wipatanawin,
- R. Suwapanich
- + 10 autorów