Sulphate-reducing bacteria, their properties and methods of elimination from groundwater - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Sulphate-reducing bacteria, their properties and methods of elimination from groundwater

Abstrakt

Rutynowa kontrola jakości bakteriologicznej wód podziemnych przeznaczonych do spożycia nie obejmuje badania pod względem obecności bakterii charakterystycznych dla tego środowiska tj. bakterii redukujących siarczany (BRS), które mogą mieć negatywny wpływ na jakość wody. Stwierdzono obecność tych bakterii w wodach podziemnych rejonu Gdańska. Wyizolowano konsorcja BRS, które wykazywały preferencję do wykorzystywania mleczanu sodu jako głównego źródła węgla organicznego. Wykazano, że bezreagentowe metody (naświetlanie promieniami UV oraz filtracja membranowa) okazały się skuteczne w eliminacji BRS z wód.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES nr 16, strony 639 - 644,
ISSN: 1230-1485
Język:
angielski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Wargin A., Olańczuk-Neyman K., Skucha M.: Sulphate-reducing bacteria, their properties and methods of elimination from groundwater// POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES. -Vol. 16., nr. nr 4 (2007), s.639-644
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 120 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi