Abstrakt
W opracowaniu ukazano rolę obligatoryjnych systemów jakości odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności z punktu widzenia przedsiębiorcy. W pracy omówiono wybrane systemy (GMP/GHP, HACCP) oraz certyfikację systemu HACCP obowiązującą normą ISO 22000. Przedstawiono również liczbę certyfikacji Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności – Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym w latach 2007-2011 w Polsce i na świecie, oraz korzyści dla przedsiębiorców wynikające z posiadania certyfikatu.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- Uwarunkowania dojrzałości organizacji w obszarze zarządzania i technologii strony 51 - 59
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2013
- Opis bibliograficzny:
- Tymoszuk E.: Systemy zarządzania i ich certyfikacja w przedsiębiorstwach spożywczych// Uwarunkowania dojrzałości organizacji w obszarze zarządzania i technologii/ ed. Elżbieta Skrzypek Lublin: Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą Wydział Ekonomiczny Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, 2013, s.51-59
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 233 razy