The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing
Abstrakt
Kapusta biała stanowi jeden z podstawowych składników diety w Europie centralnej. W publikacji autorzy skupili się na określeniu właściwościach przeciwutleniających kapusty świeżej, kiszonej i poddanej obróbce termicznej. Te właściwości zostały oszacowane dla soków przy wykorzystaniu systemów pozakomórkowych, w komórkach HT29 pod kątem ochrony przed utlenieniem DNA oraz poprzez symulację GSTs i naprawę DNA. Wszystkie badane soki z kapusty powodowały wzrost aktywności GST oraz stymulowały enzymy naprawcze DNA. Soki z kapusty zapobiegały również uszkodzeniom DNA w komórkach HT29 spowodowanych działaniem H2O2.
Cytowania
-
1 7
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 7
Scopus
Autorzy (7)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (2010 Wiley Periodicals, Inc.)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY
nr 34,
strony 262 - 285,
ISSN: 0145-8884 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Kusznierewicz B., Lewandowska J., Kruszyna A., Piasek A., Śmiechowska A., Namieśnik J., Bartoszek-Pączkowska A.: The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing// JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY. -Vol. 34, nr. 1 (2010), s.262-285
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1111/j.1745-4514.2009.00329.x
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 185 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Antimutagenic activity of white cabbage, raw and processed, juices towards food mutagens MeIQx and PhIP.
- A. Borowska,
- P. Klajn,
- D. Mielżyńska
- + 2 autorów
CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices
- B. Licznerska,
- H. Szaefer,
- V. Krajka-Kuźniak
- + 2 autorów
Modulation of mRNA and protein levels of CYP1A1, 1A2, and 1B1 in nontumorigenic breast epithelial cells (MCF10A) by cabbage juice and its active components
- B. Licznerska,
- H. Szaefer,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 autorów