Abstrakt
The effect of cold plasma (CP) on phenolic compound (PC) and biogenic amine (BA) contents of red wine was investigated for the first time. The influence of CP was compared with the effects of a wine preservation using potassium metabisulfite and a combined method. The PC profile was determined by UPLC-PDA-MS/MS while BAs using DLLME-GC–MS. Chemometric analysis also was used. The content of PCs was 3.1% higher in the sample preserved by CP treatment (5 min, helium/nitrogen) compared to a sample preserved by the addition of potassium metabisulfite (100 mg/L). On a positive note, CP treatment reduced the concentration of BAs in the wine samples. The lowest BA contents were recorded after 10 min of cold plasma (helium/oxygen) treatment with the addition of potassium metabisulfite (1120.85 μg/L). The results may promote interest in CP as a potential alternative method for the preservation of wine and other alcoholic beverages
Cytowania
-
1 3
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 7
Scopus
Autorzy (8)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2022.132257
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 381,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2022
- Opis bibliograficzny:
- Niedźwiedź I., Płotka-Wasylka J., Kapusta I., Simeonov V., Stój A., Waśko A., Pawłat J., Polak-Berecka M.: The impact of cold plasma on the phenolic composition and biogenic amine content of red wine// FOOD CHEMISTRY -Vol. 381, (2022), s.132257-
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2022.132257
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 157 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
CE-MS and GC-MS as “Green” and Complementary Methods for the Analysis of Biogenic Amines in Wine
- M. Woźniakiewicz,
- A. Woźniakiewicz,
- P. Nowak
- + 3 autorów