The influence of selenium addition during germination of Brassica seeds on health-promoting potential of sprouts - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

The influence of selenium addition during germination of Brassica seeds on health-promoting potential of sprouts

Abstrakt

The correlation among selenium uptake, the content of bioactive compounds in sprouts, and biological activities triggered in cultured human cells by sprout extracts was investigated. Seeds of Brassica crops and rye were treated with SeO2 water solution. The selenium levels in sprouts increased from 1.0-4.1 to 53.3-382 μg/g dw with no influence on plant physiology according to the indices used. Neither the composition of glucosinolates (GL) in Brassica sprouts nor the myrosinase activity nor the composition of GL breakdown lipophilic products were significantly affected. In all Brassica sprouts, conversion to health-promoting isothiocyanates (ITC) and indoles corresponded to only 1% of total GLs. Low ITC concentration may explain observed lack of induction of glutathione S-transferases (GST) and quinone oxidoreductase (NQO) detoxifying enzymes in HT29 cells exposed to sprout extracts. The insignificant impact on cell growth and genome function suggests that Brassica sprouts may be safe vehicle of selenium to combat its dietary deficiency.

Cytowania

  • 3 4

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 3 5

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 144 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (2014 Informa UK Ltd.)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION nr 65, wydanie 6, strony 692 - 702,
ISSN: 0963-7486
Język:
angielski
Rok wydania:
2014
Opis bibliograficzny:
Piekarska A., Kołodziejski D., Pilipczuk T., Bodnar M., Konieczka P., Kusznierewicz B., Hanschen F., Schreiner M., Cyprys J., Groszewska M., Namieśnik J., Bartoszek-Pączkowska A.: The influence of selenium addition during germination of Brassica seeds on health-promoting potential of sprouts// INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION. -Vol. 65, iss. 6 (2014), s.692-702
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.3109/09637486.2014.917148
Bibliografia: test
  1. with versatile functions. Biochim Biophys Acta 1790: 495-526. otwiera się w nowej karcie
  2. Á vila F, Faquin V, Yang Y, Ramos S, Guilherme L, Thannhauser T, Li L. 2013. Assessment of the anticancer compounds Se-methylselenocys- teine and glucosinolates in Se-biofortified broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) sprouts and florets. J Agric Food Chem 61:6216-6223. otwiera się w nowej karcie
  3. Barrera L, Cassidy A, Johnson I, Bao Y, Belshaw N. 2012. Epigenetic and antioxidant effects of dietary isothiocyanates and selenium: potential implications for cancer chemoprevention. Proc Nutr Soc 71:237-245. otwiera się w nowej karcie
  4. Baum M, Shor-Posner G, Lai S, Zhang G, Lai H, Fletcher M, Sauberlich H, Page J. 1997. High risk of HIV-related mortality is associated with selenium deficiency. J Acquir Immune Defic Syndr 15:370-374. otwiera się w nowej karcie
  5. Beilstein M, Whanger P, Yang G. 1991. Chemical forms of selenium in corn and rice grown in a high selenium area of China. Biomed Environ Sci 4:392-398.
  6. Bianco A, Salvatore D, Gereben B, Berry M, Larsen P. 2002. Biochemistry, cellular and molecular biology, and physiological roles of the iodothyronine selenodeiodinases. Endocr Rev 23:38-89. otwiera się w nowej karcie
  7. Cankur O, Yathavakilla S, Caruso J. 2006. Selenium speciation in dill (Anethum graveolnes L.) by ion pairing reversed phase and cation exchange HPLC with ICP-MS detection. Talanta 70:784-790. otwiera się w nowej karcie
  8. Charron C, Kopsell D, Randle W, Sams C. 2001. Sodium selenate fertilisation increases selenium accumulation and decreases glucosi- nolate concentration in rapid-cycling Brassica oleracea. J Sci Food Agric 81:962-966. otwiera się w nowej karcie
  9. Chen Y, Hall M, Graziano J, Slavkovich V, van Geen A, Parvez F, Ahsan H. 2007. A prospective study of blood selenium levels and the risk of arsenic-related premalignant skin lesions. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 16:207-213. otwiera się w nowej karcie
  10. Clark L, Dalkin B, Krongrad A, Combs G, Turnbull B, Slate E, Witherington R, et al. 1998. Decreased incidence of prostate cancer with selenium supplementation: results of a double-blind cancer prevention trial. Brit J Urol 81:730-734. otwiera się w nowej karcie
  11. Davey M, van Montagu M, Inze D, Sanmartin M, Kanellis A, Smirnoff N. 2000. Plant L-ascorbic acid: chemistry, function, metabolism, bioavail- ability and effects of processing. J Sci Food Agric 80:825-860. otwiera się w nowej karcie
  12. De Nicola G, Bagatta M, Pagnotta E, Angelino D, Gennari L, Ninfali P, Rollin P, Iori R. 2013. Comparison of bioactive phytochemical content and release of isothiocyanates in selected brassica sprouts. Food Chem 141:297-303. otwiera się w nowej karcie
  13. Dey M, Kuhn P, Ribnicky D, Premkumar V, Reuhl K, Raskin I. 2010. Dietary phenethylisothiocyanate attenuates bowel inflammation in mice. BMC Chem Biol 10:1-12. otwiera się w nowej karcie
  14. Dinkova-Kostova A, Kostov R. 2012. Glucosinolates and isothiocyanates in health and disease. Trends Mol Med 18:337-347. otwiera się w nowej karcie
  15. Duffield A, Thomson C, Hill K, Williams S. 1999. An estimation of selenium requirements for New Zealanders. Am J Clin Nutr 70: 896-903. otwiera się w nowej karcie
  16. Duntas L. 2009. Selenium and inflammation: underlying anti-inflamma- tory mechanisms. Horm Metab Res 41:443-447. otwiera się w nowej karcie
  17. Emmert SW, Desai D, Amin S, Richie JP. 2010. Enhanced Nrf2- dependent induction of glutathione in mouse embryonic fibroblasts by isoselenocyanate analog of sulforaphane. Bioorg Med Chem Lett 20: 2675-2679. otwiera się w nowej karcie
  18. Ernst I, Wagner A, Schuemann C, Storm N, Hoppner W, Doring F, Stocker A, Rimbach G. 2011. Allyl-, butyl-and phenylethyl-isothio- cyanate activate Nrf2 in cultured fibroblasts. Pharmacol Res 63: 233-240. otwiera się w nowej karcie
  19. Fahey J, Zalcmann A, Talalay P. 1997. Broccoli sprouts: an exceptionally rich source of inducers of enzymes that protect against chemical carcinogens. Proc Natl Acad Sci 94:10367-10372. otwiera się w nowej karcie
  20. Feroci G, Badiello R, Fini A. 2005. Interactions between different selenium compounds and zinc, cadmium and mercury. J Trace Elem Med Biol 18:227-234. otwiera się w nowej karcie
  21. Fimognari C, Turrini E, Ferruzzi L, Lenzi M, Hrelia P. 2012. Natural isothiocyanates: genotoxic potential versus chemoprevention. Mutat Res 750:107-131. otwiera się w nowej karcie
  22. Finiguerra M, Iori R, Palmieri S. 2001. Soluble and total myrosinase activity in defatted Crambe abyssinica meal. J Agric Food Chem 49: 840-845. otwiera się w nowej karcie
  23. Figure 7. Activity of quinone oxidoreductase (NQO1) in HT29 cells treated with water extracts (10% v/v in cultured medium) from regular and Se-enriched sprouts. The results are means of two independent determinations ± SD. Significantly different values determined by two- tailed Student's t-test were marked as p50.05 between samples or (*) compared with the control. otwiera się w nowej karcie
  24. Agerbirk N, Warwick S, Hansen P, Olsen C. 2008. Sinapis phylogeny and evolution of glucosinolates and specific nitrile degrading enzymes. Phytochemistry 69:2937-2949. otwiera się w nowej karcie
  25. Arner E. 2009. Focus on mammalian thioredoxin reductases-important otwiera się w nowej karcie
  26. Finley J, Sigrid-Keck A, Robbins R, Hintze K. 2005. Selenium enrichment of broccoli: interactions between selenium and secondary plant compounds. J Nutr 135:1236-1238. otwiera się w nowej karcie
  27. Flores-Mateo G, Navas-Acien A, Pastor-Barriuso R. 2006. Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 84:762-773. otwiera się w nowej karcie
  28. Frias J, Gulewicz P, Martinez-Villaluenga C, Penas E, Piskula M, Kozlowska H, Ciska E, et al. 2010. Changes in nutritional value and cytotoxicity of garden cress germinated with different sodium solutions. J Agric Food Chem 58:2331-2336. otwiera się w nowej karcie
  29. Garner R, Albrich W, Angstwurm M. 2001. The effect of a selenium supplementation on the outcome of patients with severe systemic inflammation, burn and trauma. Biofactors 14:199-204.
  30. Grant T, Montes-Bayon M, Leduc D, Fricke M, Terry N, Caruso J. 2004. Identification and characterization of Se-methyl selenomethionine in Brassica juncea roots. J Chromatogr A 1026:159-166. otwiera się w nowej karcie
  31. Halliwell B. 2006. Reactive species and antioxidants. Redox biology is a fundamenta theme of aerobic life. Plant Physiol 141:312-322. otwiera się w nowej karcie
  32. Hanlon P, Barnes D. 2011. Phytochemical composition and biological activity of 8 varieties of radish (Raphanus sativus L.) sprouts and mature taproots. J Food Sci 76:185-192. otwiera się w nowej karcie
  33. Hanschen F, Platz S, Mewis I, Schreiner M, Rohn S, Kroh L. 2012. Thermally induced degradation of sulfur-containing aliphatic glucosi- nolates in broccoli sprouts (Brassica oleracea var. italica) and model systems. J Agric Food Chem 60:2231-2241. otwiera się w nowej karcie
  34. Hayes J, Flanagan J, Jowsey I. 2005. Glutathione transferases. Annu Rev Pharmacol Toxicol 45:51-88. otwiera się w nowej karcie
  35. Hernández-García D, Wood C, Castro-Obregón S, Covarrubias L. 2010. Reactive oxygen species: a radical role in development? Free Radical Biol Med 49:130-143. otwiera się w nowej karcie
  36. Hsu F, Wirtz M, Heppel S, Bogs J, Kramer U, Khan M, Bub A, et al. 2011. Generation of Se-fortified broccoli as functional food: impact of Se fertilization on S metabolism, Plant Cell Environ 34:192-207. otwiera się w nowej karcie
  37. Irion C. 1999. Growing alliums and brassicas in selenium-enriched soils increases their anticarcinogenic potentials. Med Hypotheses 53: 232-235. otwiera się w nowej karcie
  38. Johansson L, Gafvelin G, Arnér E. 2005. Selenocysteine in proteins- properties and biotechnological use. Biochim Biophys Acta 1726:1-13. otwiera się w nowej karcie
  39. Johnson I. 2002. Glucosinolates: bioavailabity and importance to health. Int J Vitam Nutr Res 72:26-31. otwiera się w nowej karcie
  40. Kahakachchi C, Boakye H, Uden P, Tyson. J. 2004. Chromatographic speciation of anionic and neutral selenium compounds in Se- accumulating Brassica juncea (Indian mustard) and in selenized yeast. J Chromatogr A 1054:303-312. otwiera się w nowej karcie
  41. Kalpana Deepa P, Gayathri R, Sakthisekaran D. 2011. Role of sulforaphane in the anti-initiating mechanism of lung carcinogenesis in vivo by modulating the metabolic activation and detoxification of benzo(a)pyrene. Biomed Pharm 65:9-16.
  42. Kapolna E, Fodor P. 2006. Speciation analysis of selenium enriched green onions (Allium fistulosum) by HPLC-ICP-MS. Microchem J 84:56-62. otwiera się w nowej karcie
  43. Kapolna E, Shah M, Caruso J, Fodor P. 2007. Selenium speciation studies in Se-enriched chives (Allium schoenoprasum) by HPLC-ICP-MS. Food Chem 101:1398-1406. otwiera się w nowej karcie
  44. Kensler T, Wakabayashi N. 2010. Nrf2: friend or foe for chemopreven- tion? Carcinogenesis 31:90-99. otwiera się w nowej karcie
  45. Kim S, Nagalingam A, Saxena N, Singh S, Sharma D. 2011. Benzyl isothiocyanate inhibits oncogenic actions of leptin in human breast cancer cells by suppressing activation of signal transducer and activator of transcription 3. Carcinogenesis 32:359-367. otwiera się w nowej karcie
  46. Kjaer A. 1963. Mass spectra of isothiocyanates. Acta Chem Scand 17: 2143-2154.
  47. Kusznierewicz B, Piasek A, Lewandowska J, Ś miechowska A, Bartoszek A. 2007. Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białek, Z _ ywność. Nauka. Technologia Jakość 6:20-34.
  48. Kusznierewicz B, Bartoszek A, Wolska L, Drzewiecki J, Gorinstein S, Namieśnik J. 2008. Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba). LWT 41:1-9. otwiera się w nowej karcie
  49. Kusznierewicz B, Lewandowska J, Kruszyna A, Piasek A, Ś miechowska A, Namieśnik J, Bartoszek A. 2010. The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing. J Food Biochem 34:262-285. otwiera się w nowej karcie
  50. Kusznierewicz B, Piekarska A, Mrugalska B, Konieczka P, Namieśnik J, Bartoszek A. 2012. Phenolic composition and antioxidant properties of polish blue-berried honeysuckle genotypes by HPLC-DAD-MS, HPLC postcolumn derivatization with ABTS or FC, and TLC with DPPH visualization. J Agric Food Chem 60:1755À1763. otwiera się w nowej karcie
  51. Kusznierewicz B, Iori R, Piekarska A, Namieśnik J, Bartoszek A. 2013. Convenient identification of desulfoglucosinolates on the basis of mass spectra obtained during liquid chromatography-diode array-electro- spray ionisation mass spectrometry analysis: method verification for sprouts of different Brassicaceae species extracts. J Chromatogr A 1278:108-115. otwiera się w nowej karcie
  52. Latté K, Appel K, Lampen A. 2011. Health benefits and possible risks of broccoli -an overview. Food Chem Toxicol 49:3287-3309. otwiera się w nowej karcie
  53. Lener M, Gupta S, Scott R, Tootsi M, Kulp M, Tammesoo M, Viitak A, et al. 2013. Can selenium levels act as a marker of colorectal cancer risk? BMC Cancer 13:214. otwiera się w nowej karcie
  54. Li Y, Dong Z, Chen C, Li B, Gao Y, Qu L, Wang T, et al. 2012. Organic selenium supplementation increases mercury excretion and decreases oxidative damage in long-term mercury-exposed residents from Wanshan, China. Environ Sci Technol 46: 11313-11318. otwiera się w nowej karcie
  55. Matich A, McKenzie M, Lill R, Brummell D, McGhie T, Chen R, Rowan D. 2012. Selenoglucosinolates and their metabolites produced in Brassica spp. fertilised with sodium selenate. Phytochemistry 75: 140-152. otwiera się w nowej karcie
  56. McCann J, Ames B. 2011. Adaptive dysfunction of selenoproteins from the perspective of the triage theory: why modest selenium deficiency may increase risk of diseases of aging. FASEB J 25:1793-1814. otwiera się w nowej karcie
  57. Mithen R. 2001. Glucosinolates -biochemistry, genetics and biological activity. Plant Growth Regul 34:91-103. otwiera się w nowej karcie
  58. Moslemi M, Tavanbakhsh S. 2011. Selenium-vitamin E supplementation in infertile men: effects on semen parameters and pregnancy rate. Int J Gen Med 4:99-104. otwiera się w nowej karcie
  59. Ogra Y, Kitagucchi T, Ishiwata K, Suzuki N, Iwashita Y, Suzuki T. 2007. Identification of selenohomolanthionine in selenium-enriched Japanese pungent radish. J Anal Atom Spectrom 22:1390-1396. otwiera się w nowej karcie
  60. Park K, Rimm E, Siscovick D, Spiegelman D, Manson J, Morris J, Hu F, Mozaffarian D. 2012. Toenail selenium and incidence of type 2 diabetes mellitus in U.S. men and women. Diabetes Care 35: 1544-1551. otwiera się w nowej karcie
  61. Pedrero Z, Elvira D, Camara C, Madrid Y. 2007. Selenium transformation studies during Broccoli (Brassica oleracea) growing process by liquid chromatography-inductively coupled plasma mass spectrometry (LC-ICP-MS). Anal Chim Acta 596:251-256. otwiera się w nowej karcie
  62. Peng Y, Bao-An C, De-Long L. 2008. Anticancer mechanisms and researches of isothiocyanates. Chin J Nat Med 6:325À332.
  63. Piao C, Gao S, Lee G, Kim S, Park B, Chae S, Chae H, Kim do H. 2010. Sulforaphane protects ischemic injury of hearts through antioxidant pathway and mitochondrial K(ATP) channels. Pharmacol Res 61: 342-348. otwiera się w nowej karcie
  64. Piekarska A, Kusznierewicz B, Meller M, Dziedziul K, Namieśnik J, Bartoszek A. 2013. Myrosinase activity in different plant samples; otwiera się w nowej karcie
  65. optimisation of measurement conditions for spectrophotometric and pH-stat methods. Ind Crop Prod 50:58-67. otwiera się w nowej karcie
  66. Ramos S, Yuan Y, Faquin V, Guilherme L, Li L. 2011. Evaluation of genotypic variation of broccoli (Brassica oleracea var. italic) in response to selenium treatment. J Agric Food Chem 59:3657-3665. otwiera się w nowej karcie
  67. Rayman M. 2000. The importance of selenium to human health. Lancet 356:233-241. otwiera się w nowej karcie
  68. Rayman M. 2005. Selenium in cancer prevention: a review of the evidence and mechanism of action. P Nutr Soc 64:527-542. otwiera się w nowej karcie
  69. Rayman M. 2008. Food-chain selenium and human health: emphasis on intake. Br J Nutr 100:254-268. otwiera się w nowej karcie
  70. Rayman M. 2012. Selenium and human health. Lancet 379:1256-1268. otwiera się w nowej karcie
  71. Rees K, Hartley L, Day C, Flowers N, Clarke A, Stranges S. 2013. Selenium supplementation for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev (1):Art. No. CD009671. DOI: 10.1002/14651858.CD009671.pub2. otwiera się w nowej karcie
  72. Reid M, Duffield-Lillico A, Garland L, Turnbull B, Clark L, Marshall J. 2002. Selenium supplementation and lung cancer incidence. Cancer Epidemiol Biomark Prev 11:1285-1291.
  73. Savaskan N, Ufer C, Kuhn H, Borchert A. 2007. Molecular biology of glutathione peroxidase 4: from genomic structure to developmental expression and neural function. Biol Chem 388:1007-1017. otwiera się w nowej karcie
  74. Schiller C, Fröhlich C, Giessmann T, Siegmund W, Mönnikes H, Hosten N, Weitschies W. 2005. Intestinal fluid volumes and transit of dosage forms as assessed by magnetic resonance imaging. Aliment Pharmacol Ther 22:971-979. otwiera się w nowej karcie
  75. Sehrawat A, Singh S. 2011. Benzyl isothiocyanate inhibits epithelial- mesenchymal transition cultured and xenografted human breast cancer cells. Cancer Prev Res 4:1107-1117. otwiera się w nowej karcie
  76. Shah M, Kannamkumarath S, Wuilloud J, Wuilloud R, Caruso J. 2004. Identification and characterization of selenium species in enriched green onion (Allium fisktulosum) by HPLC-ICP-MS and ESI-ITMS. J Anal Atom Spectrom 19:381-386. otwiera się w nowej karcie
  77. Sharma A, Sharma A, Madhunapantula S, Desai D, Huh S, Mosca P, Amin S, Robertson G. 2009. Targeting Akt3 signaling in malignant melanoma using isoselenocyanates. Clin Cancer Res 15:1674-1685. otwiera się w nowej karcie
  78. Singh J, Upadhaya A, Prasad K, Bahadyr A, Rai M. 2007. Variability or carotenes, vitamin C, E and phenolics in Brassica vegetables. J Food Compost Anal 20:106-112. otwiera się w nowej karcie
  79. Smith T, Mithen R, Johnson I. 2003. Effects of brassica vegetable juice on the induction of apoptosis and aberrant crypt foci in rat colonic mucosal crypts in vivo. Carcinogenesis 24:491-495. otwiera się w nowej karcie
  80. Smrekolj P, Stibilj V, Kreft I, Kápolna E. 2005. Selenium speciation in selenium-enriched pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds by HPLC-UV- HG-AFS. Anal Sci 21:1501-1504. otwiera się w nowej karcie
  81. Spencer G, Daxenbichler M. 1980. Gas chromatography-mass spectrom- etry of nitriles, isothiocyanates and oxazolidinethiones derived from cruciferous glucosinolates. J Sci Food Agric 31:359-367. otwiera się w nowej karcie
  82. Stadlober M, Sager M, Irgolic K. 2001. Effects of selenate supplemented fertilisation on the selenium level of cereals -identification and quantification of selenium compounds by HPLC-ICP-MS. Food Chem 73:357-366. otwiera się w nowej karcie
  83. Steinbrenner H, Sies H. 2013. Selenium homeostasis and antioxidant selenoproteins in brain: implications for disorders in the central nervous system. Arch Biochem Biophys 536:152-157. otwiera się w nowej karcie
  84. Stone C, Kawai K, Kupka R, Fawzi W. 2010. Role of selenium in HIV infection. Nutr Rev 68:671-681. otwiera się w nowej karcie
  85. Surh Y, Na H. 2008. NF-jB and Nrf2 as prime molecular targets for chemoprevention and cytoprotection with anti-inflammatory and antioxidant phytochemicals. Genes Nutr 2:313-317. otwiera się w nowej karcie
  86. Ś miechowska A, Bartoszek A, Namieśnik J. 2008. Cancer chemopreven- tive agents: glucosinolates and their decomposition products in white cabbage (Brassica oleracea var. capitata). Postępy Hig Med Dosw 62: 125-140.
  87. Ursini F, Heim S, Kiess M, Maiorino M, Roveri A, Wissing J, Flohe L. 1999. Dual function of the selenoprotein PHGPx during sperm maturation. Science 285:1393-1396. otwiera się w nowej karcie
  88. Volden J, Bengtsson G, Wicklund T. 2009. Glucosinolates, L-ascorbic acid, total phenols, anthocyanins, antioxidant capacities and colour in cauliflower (Brassica oleracea L. ssp. botrytis); effects of long-term freezer storage Food Chem 112:967-976. otwiera się w nowej karcie
  89. Wang Z, Xie S, Peng A. 1996. Distribution of Se in soybean samples with different Se concentration. J Agric Food Chem 44:2754-2759. otwiera się w nowej karcie
  90. Wilson K, Thompson J, Hunter N, Greenberg B. 2001. Effects of Ultraviolet-A exposure on Ultraviolet-B-induced accumulation of specific flavonoids in Brassica napus. Photochem Photobiol 73: 678-684. otwiera się w nowej karcie
  91. Wu L, Ashraf M, Facci M, Wang R, Paterson P, Ferrie A. 2004. Dietary approach to attenuate oxidative stress, hypertension, and inflammation in the cardiovascular system. Proc Natl Acad Sci USA 101:7094-7099. otwiera się w nowej karcie
  92. Ximenez-Embun P, Alonso I, Madrid-Albarran Y, Camara C. 2004. Establishment of selenium uptake and species distribution in lupine, Indian mustard, and sunflower plants. J Agric Food Chem 52:832-838. otwiera się w nowej karcie
  93. Yang G, Wang S, Zhou R, Sun S. 1983. Endemic selenium intoxication of humans in China. Am J Clin Nutr 37:872-881. otwiera się w nowej karcie
  94. Yoneyama S, Miura K, Itai K, Yoshita K, Nakagawa H, Shimmura T, Okayama A, et al. 2008. Dietary intake and urinary excretion of selenium in the Japanese adult population: the INTERMAP Study Japan. Eur J Clin Nutr 62:1187-1193. otwiera się w nowej karcie
  95. Yoon S, Kim M, Chung A. 2001. Inhibitory effect of selenite on invasion of HT1080 tumor cells. J Biol Chem 276:20085-20092. otwiera się w nowej karcie
  96. Zeng H, Combs G. 2008. Selenium as an anticancer nutrient: roles in cell proliferation and tumor cell invasion. J Nutr Biochem 19:1-7. otwiera się w nowej karcie
  97. Zhang Y, Wade K, Prestera T, Talalay P. 1996. Quantitative determination of isothiocyanates, dithiocarbamates, carbon disulfide, and related thiocarbonyl compounds by cyclocondensation with 1,2-benzene- dithiol. Anal Biochem 239:160-167. otwiera się w nowej karcie
  98. Zhang D, Hamauzu Y. 2004. Phenolics, ascorbic acid, carotenoids and antioxidant activity of broccoli and their changes during conventional and microwave cooking. Food Chem 88:503-509. otwiera się w nowej karcie
  99. Zhu T, Pilon-Smits E, Zhao F, Williams P, Meharg A. 2010. Selenium in higher plants: understanding mechanisms for biofortification and phytoremediation. Trends Plant Sci 14:436-442. otwiera się w nowej karcie
  100. Złowocka-Perłowska E, Słojewski M, Sikorski A, Sukiennicki G, Lubiński J. 2012. Selenium and risk of bladder cancer. Hered Cancer Clin Pract 10:A23. doi:10.1186/1897-4287-10-S3-A23. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 159 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi