Uciążliwość odorowa zakładów przetwórstwa ryb - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Uciążliwość odorowa zakładów przetwórstwa ryb

Abstrakt

Przetwórstwo rybne jest uważane za jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi sektora żywnościowego w Polsce, a duże rozmiary produkcji wiążą się ściśle z powstawaniem znaczących ilości odpadów. Świeży surowiec rybny charakteryzuje się niezbyt intensywnym, swoistym zapachem, natomiast bardzo szybko ulega zepsuciu w wyniku działania endogennych enzymów i mikroflory bakteryjnej, generując lotne związki o odrażającej woni. Nawet podczas przetwarzania świeżych ryb i ich odpadów wydzielane są związki o silnym, nieprzyjemnym zapachu. W pracy omówiono źródła emisji związków odorowych w przemyśle rybnym, zarówno podczas przetwarzania samych ryb jak i podczas wytwarzania mączki rybnej. Przedstawiono działania, które mogą być podjęte w zakładach przetwórstwa ryb w celu ograniczenia ich uciążliwości zapachowej.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Tytuł wydania:
Jakość powietrza - wpływ na środowisko strony 75 - 84
Język:
polski
Rok wydania:
2013
Opis bibliograficzny:
Głowacz A., Jędrkiewicz R.: Uciążliwość odorowa zakładów przetwórstwa ryb// Jakość powietrza - wpływ na środowisko/ ed. red. W. Wardencki Gdańsk: Politechnika Gdańska, 2013, s.75-84
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 224 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi