Ultrazimne atomy od kuchni - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Ultrazimne atomy od kuchni

Abstrakt

Artykuł prezentuje w jaki sposób osiągnąć temperaturę bliską 0 K w laboratorium fizycznym. Krok po kroku opisane zostały procedury eksperymentalne używane do wytwarzania atomowego kondensatu Bose-Einsteina, m.in. chłodzenie laserowe, pułapkowanie magnetyczne, chłodzenie przez odparowanie.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
Fizyka w Szkole strony 4 - 8,
ISSN: 0426-3383
Język:
polski
Rok wydania:
2019
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 119 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi