Abstrakt
Sensory analysis is applied in many areas of daily life. It is used to carry out the sensory evaluation of foodstuffs or other products and to evaluate the properties of odors present in the environment. The authors attempt to summarize the knowledge on the classification and application of sensory analysis methods to evaluate the odor nuisance of air, which allows the identification of sensory impressions and determination of their intensity levels. This article also presents a short history of sensory analysis and describes the chemometric techniques used for data processing. The main attention is focused on detailed description and comparison of sensory analysis methods: differential methods, scaling methods, differential settings methods, and descriptive analysis methods.
Cytowania
-
1 2
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 5
Scopus
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
CRITICAL REVIEWS IN ENVIRONMENTAL SCIENCE AND TECHNOLOGY
nr 45,
wydanie 20,
strony 2208 - 2244,
ISSN: 1064-3389 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2015
- Opis bibliograficzny:
- Lewkowska P., Dymerski T., Namieśnik J.: Use of Sensory Analysis Methods to Evaluate the Odor of Food and Outside Air// CRITICAL REVIEWS IN ENVIRONMENTAL SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 45, iss. 20 (2015), s.2208-2244
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1080/10643389.2015.1010429
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 139 razy