Abstrakt
Niniejszy artykuł został poświęcony możliwości wykorzystania pasywnych systemów chłodzenia w mobilnych komorach przechowalniczych. Dokonano przeglądu rozwiązań dostępnych na rynku komór termicznych wraz z wykorzystywanymi w nich technologiami chłodzenia. Przeprowadzono analizę możliwych do zastosowania nośników chłodu w systemach pasywnego chłodzenia. Wykazano, iż oprócz popularnych na rynku materiałów zmiennofazowych (PCM – ang. Phase Change Materials) perspektywiczne wydaje się również zastosowanie substancji z grupy cukroli. Podstawowym celem pracy było wykazanie możliwości powszechnego wykorzystania akumulacji chłodu do obniżenia energochłonności mobilnych systemów chłodzenia i przechowywania produktów żywnościowych
Cytowania
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Przemysł Spożywczy
strony 30 - 33,
ISSN: 0033-250X - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2018
- Opis bibliograficzny:
- Andrzejczyk R., Gosz M.: Wykorzystanie magazynu chłodu w kompaktowej komorze przechowalniczej// Przemysł Spożywczy. -., nr. 12 (2018), s.30-33
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.15199/65.2018.12.7
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 137 razy