Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej - Jednostki Administracyjne - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej

Filtry

wszystkich: 340

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2011
Rok 2009
Rok 2016
Rok 2008
Rok 2014
Rok 2012
Rok 2007
  • Amperometryczne czujniki gazów z membraną nafionową

    W pracy przedstawiono krótki przegląd najnowszych osiągnięć w dziedzinie konstrukcji amperometrycznych czujników gazów, w szczególności z membranami wykonanymi z polimerów przewodzących. Dokonano oceny wpływu niektórych parametrów na właściwości metrologiczne tego rodzaju czujników na przykładzie czujnika ditlenku siarki, także w oparciu o wyniki badań własnych prototypów czujników.

Rok 2017
  • Analiza składu fazy gazowej wytwarzanej podczas fermentacji ciemnej

    Fermentacja ciemna umożliwia otrzymywanie bio-wodoru z substratów pochodzenia biologicznego, np. z biomasy ligno-celulozowej. Kontrola i właściwe sterowanie przebiegiem procesu fermentacji ciemnej wymaga bieżącego monitoringu składu powstającej fazy gazowej. W niniejszej pracy przedstawiono metodykę analizy składu fazy gazowej z wykorzystaniem techniki GC-TCD-FID. Zaproponowana metodyka umożliwia oznaczenie następujących gazów...

    Pełny tekst do pobrania w portalu

  • Analysis of odor interactions in ternary gas mixtures using electronic nose
    Publikacja

    In recent years there has been a noticeable increase in interest in the use of electronic noses in analytical chemistry. These devices perform a holistic analysis of the gas mixtures composition, without the separation and identification of its individual components. For this reason e-noses are increasingly replacing the conventional olfactometers, due to the significantly shorter analysis time and possible automation. In the work...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Bioelectronic nose: Current status and perspectives
    Publikacja

    - BIOSENSORS & BIOELECTRONICS - Rok 2017

    A characteristic feature of human and animal organs of smell is the ability to identify hundreds of thousands of odours. It is accompanied by particular smell sensations, which are a basic source of information about odour mixture. The main structural elements of biological smell systems are the olfactory receptors. Small differences in a structure of odorous molecules (odorants) can lead to significant change of odour, which is...

    Pełny tekst do pobrania w portalu

Rok 2006
Rok 2004
Rok 2013
Rok 2003
Rok 2010
Rok 2015