Magnetic deep eutectic solvents for vortex-assisted liquid phase microextraction method for selective and green extraction of patulin from fruits and fruit juices - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Magnetic deep eutectic solvents for vortex-assisted liquid phase microextraction method for selective and green extraction of patulin from fruits and fruit juices

Abstrakt

In this study, a vortex assisted magnetic deep eutectic solvent based liquid phase microextraction (VA-MDES-LPME) technique was developed for the extraction of patulin prior to its determination by ultraviolet–visible spectrophotometry (UV–Vis). For this purpose, the use of a magnetic deep eutectic solvent (MDES) consisting of trihexyltetradecylphosphonium chloride, MnCl2, and octanoic acid (molar ratio 1:2:2) was tested to perform an efficient extraction. Important experimental parameters (MDES-3 vol, pH, vortex time, and ethanol volume) were optimized using Box-Behnken Design. Under optimum conditions (MDES-3 vol 560 µL, pH 3.5, vortex time 300 s, and ethanol volume 300 µL), the limits of detection for the model solution and matrix-matched solution were 0.06 ng mL−1 and 0.37 ng mL−1, and the calibration ranges were 0.2–400 ng mL−1 and 1.2–300 ng mL−1, respectively. Furthermore, the extraction recovery was calculated to be 96.3–97.4 % with a low relative standard deviation (2.1–2.5 %). The VA-MDES-LPME technique was successfully applied for the determination of patulin from fruit and juice samples with an enrichment factor between169 and 185.

Cytowania

  • 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 0

    Scopus

Autorzy (3)

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
MICROCHEMICAL JOURNAL nr 208,
ISSN: 0026-265X
Język:
angielski
Rok wydania:
2025
Opis bibliograficzny:
Haq H. U., Boczkaj G., Altunay N.: Magnetic deep eutectic solvents for vortex-assisted liquid phase microextraction method for selective and green extraction of patulin from fruits and fruit juices// MICROCHEMICAL JOURNAL -Vol. 208, (2025), s.112472-
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.microc.2024.112472
Źródła finansowania:
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 13 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi