dr hab. inż. Eleonora Ledóchowska
Zatrudnienie
Kontakt
- Brak danych
Wybrane publikacje
-
Zmiany wybranych parametrów fizykochemicznych olejów oliwkowych i oleju rzepakowego w czasie procesu smażenia w cienkiej warstwie tłuszczu
Badano zmiany wybranych wyróżników jakości oleju w zależności od czasu ogrzewania i rodzaju użytego tłuszczu, podczas modelowego smażenia w cienkiej warstwie tłuszczu. Oznaczanymi wyróżnikami były: LK, LOO, LAn, współczynnik załamania światła, zawartość frakcji polarnej oraz ilość dimerów i polimerów TAG. Jako medium smażalnicze stosowano różne rodzaje olejów oliwkowych (Extra virgin, pomace, sansa) oraz olej rzepakowy. Stwierdzono,...
-
Zmiany wybranych parametrów fizykochemicznych olejów oliwkowych i oleju rzepakowego w czasie procesu smażenia w cienkiej warstwie
Badano zmiany wybranych wyróżników jakości oleju w zależności od czasu ogrzewania i rodzaju użytego tłuszczu, podczas modelowego smażenia w cienkiej warstwie tłuszczu. Oznaczanymi wyróżnikami były: LK, LOO, LAn, nD40, zawartość frakcji polarnej oraz ilość dimerów i polimerów TAG. Jako medium smażalnicze stosowano różne rodzaje olejów oliwkowych (Extra virgin, pomace, sansa) oraz olej rzepakowy.Stwierdzono, że tempo przemian termooksydatywnych...
-
Wpływ enzymatycznego przeestryfikowania, prowadzonego w obecności biokatalizatora Novozym 435, na strukturę otrzymanych triacylogliceroli
Przeestryfikowano mieszaninę oleju palmowego i rzepakowego (6:4) w obecności katalizatora Novozym 435. Parametrem zmiennym był czas trwania reakcji (1-6 godz.). Stwierdzono, że w zastosowanych warunkach reakcji biokatalizator był niespecyficzny, ponieważ w pozycjach sn-2 produktów reakcji zaobserwowano istotne zmiany składu kwasów tłuszczowych. W miarę wzrostu czasu reakcji biokatalizator wykazywał tendencję do randomizacji.
wyświetlono 914 razy